REWA Anatolia’dan Sürdürülebilirlik Atağı

Ülkemizin sürdürülebilir bir gelecek oluşturma amacıyla iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil dönüşüm sürecine katkıda bulunmak için yola çıkan REWA Anatolia- Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Solis Renewable Hub tarafından düzenlenen REWA Anatolia, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Fuarcılık, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Adana Ticaret Odası ve Çukurova Üniversitesi’nin destekleriyle, Çukurova Belediyeler Birliği ve Çukurova Teknokent iş birliğiyle organize edilmektedir.

Yeşil ve döngüsel ekonomi sektörlerindeki geleceğin teknoloji, hizmet ve endüstriyel çözümlerini bugünden keşfetme fırsatı sunan REWA Anatolia’da; 80’den fazla katılımcı firma yer alırken, dünya genelinden başta Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 5 bin 500’ü aşkın sektör profesyonelinin ziyaret etmesi ve yeni ticari işbirlikleri geliştirmesi bekleniyor. Fuarda, “Atık Yönetimi, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Etme Çözümleri”, “Kentsel Atık Yönetimi, Ulaşım ve Temizlik Araçları, Ekipmanları ve Teknolojileri”, “Tesis, Makine ve Ekipman”, “Danışmanlık ve Profesyonel Hizmetler”, “Sürdürülebilirlik” çözümleri ve teknolojileri alanlarında en yeni teknoloji, hizmetler ve endüstriyel çözümler sergilenecektir.

Yerel Çözüm Küresel Etki Bu Fuarda

Gürel, “Yerel Çözümler, Küresel Etki: REWA Anatolia Adana” mottosunu benimsediklerini ifade ederek, atık sorununun küresel bir mesele olduğunu, ancak çözümün yerel ve küresel önlemlerin birbirini destekleyici şekilde uygulanmasıyla başarılı olabileceğini belirtti. Gürel ayrıca, REWA Anatolia’nın bu yıl uluslararası ziyaretçiler de dahil olmak üzere 5 bin 500’ü aşkın sektör profesyonelini ağırlamayı hedeflediklerini belirtti ve fuarda 80’den fazla katılımcının yer alacağını ekledi.

REWA Anatolia Adana Ekolojik Geri Dönüşüm Ekosisteminin Çekim Merkezi Olarak Konumlandı

Gürel, atık yönetiminde yerel yönetimlerin önemli bir kurtarıcı rolü üstlendiğine vurgu yaparak, “Bu bağlamda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik ortaklığına büyük bir inanç taşıyoruz. 81 ilin büyükşehir ve ilçe belediyelerinin REWA Anatolia’da yer alabilmesi için girişimlerde bulunduk. AOSB, ATO ve Valiliğimizin destekleriyle imalat sanayimizi, geri dönüşüm ve atık yönetimi alanında faaliyet gösteren firmalarımız, hem katılımcımız hem de ziyaretçimiz olarak etkinlikte yer alacak. Kendilerine sağladıkları destekler için içten teşekkür ediyoruz” dedi.

Ekolojik geri dönüşüm ekosisteminin merkezi konumunda olan REWA Anatolia’nın, sektörün liderleri, paydaşları, politika yapıcıları, mühendisler, OSB yetkilileri, kamu kuruluşları ve yerel yöneticiler için öncü bir ticaret platformu rolü üstleneceği belirtilmektedir.

Belediyelerde 32,3 Milyon Ton Atık Toplandı

TÜİK – Türkiye İstatistik Kurumu tarafından en son açıklanan verilere göre; 2020 yılında imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB), sağlık kuruluşları ve hanehalklarında toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. Toplam atık miktarı, 2018 yılına kıyasla %10,5 artış gösterdi.

Araştırmada, toplam 1.389 belediyenin 1.387’sinde atık hizmeti verildiği belirlendi. Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 32,3 milyon ton atığın %69,4’ü düzenli depolama tesislerine, %17’si belediye çöplüklerine, %13,2’si geri kazanım tesislerine gönderilirken, %0,4’ü ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi. Belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı ise 1,13 kg olarak hesaplandı.

Atık İşleme Tesislerinde 127,4 Milyon Ton Atık İşlendi

Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 127,4 milyon ton atığın 78,3 milyon tonu bertaraf edilirken, 49,1 milyon tonu geri kazanıldı. Toplam işlenen atık miktarı, 2018’e göre %22 artış gösterdi. Düzenli depolama tesislerinin toplam kapasitesi 1,2 milyar m³ olarak belirlendi. Toplam 174 düzenli depolama tesisinde, 31,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 77,8 milyon ton atık bertaraf edildi. Atık geri kazanım lisansına sahip ko-incienerasyon tesislerinde 1,3 milyon ton atık yakılarak enerji geri kazanımı sağlandı. Kompost ve ko-incienerasyon tesisleri hariç, lisanslı diğer atık geri kazanım tesislerinde ise toplam 47,6 milyon ton metal, plastik, kağıt, mineral vb. atık geri kazanıldı.