PepsiCo’dan 2025’e Kadar İlk Net Sıfır Fabrika

PepsiCo, Kuzey İspanya’daki içecek tesisinin, şirketin 2025 yılına kadar dünya çapında net sıfır emisyona ulaşan ilk fabrikası olmayı hedeflediğini duyurdu.

Bölgedeki tesiste Pepsi’nin yanı sıra yerel KAS ve Bitter KAS markaları da üretiliyor. Tesis, 2015 yılından beri yenilenebilir kaynaklardan elektrik kullanıyor ve pilot program izleyen yeni proje, artık kalan doğal gazı elektrik enerjisiyle değiştirerek tesisin ihtiyacını %100 karşılayacak.

PepsiCo’ya göre tesisin operasyonlarının elektrifikasyonu yılda 1.849 ton CO2’yi ortadan kaldıracak. PepsiCo’nun Güneybatı Avrupa Genel Müdürü Pol Codina: “Álava’daki içecek tesisimizin gelecek yıl şirketimizde dünya çapında net sıfır emisyona sahip ilk tesis olmayı hedeflemesinden büyük gurur duyuyorum. Bu güzel haber bizim için çok özel bir tarihe, 50. yılımıza denk geliyor. Tüm değer zincirimizi karbondan arındırmak için hâlâ almamız gereken uzun bir yol olduğunun farkındayız ve bunu yapmak için tüm ortaklarımızın maksimum işbirliğine güvenebileceğimizi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

PepsiCo, 2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak ve 2030 yılına kadar suyu pozitif hale getirmek de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik hedefleri belirledi. İspanya’da şirket, kutuları gruplamaya yönelik yeni karton çözümünün yanı sıra 2021 yılında tüm Pepsi ürün yelpazesinde %100 geri dönüştürülmüş plastik şişeleri piyasaya sürdü.

PepsiCo, 2023’te Polonya’da, küresel gıda sistemindeki zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için bir dizi döngüsel ekonomi önlemini içeren bir fabrika açtı. Środa Śląska fabrikasının 2035 yılına kadar iklim açısından nötr olması planlanıyor.

PepsiCo Avrupa Sürdürülebilirlik Direktörü Archana Jagannathan:“Dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketlerinden biri olarak iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynadığımızı biliyoruz. İspanya fabrikamız için bu büyük dönüm noktası, gezegenimiz ve insanlarımız için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemeye öncülük ederek tüm değer zincirimizde net sıfıra geçiş konusundaki kararlılığımızın bir kanıtıdır.” sözlerini kullandı.

author avatar
İpek Dogan