2023’ün Cirosu: Geri Kazanılan 51,7 Milyon Atık

GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren, geçtiğimiz sene 51,7 milyon ton atığın ülke ekonomisine tekrardan kazandırıldığını belirtti.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Yönetim Kurulu Bakanı Fatih Eren, geçtiğimiz sene 51,7 milyon ton atığın ülke ekonomisine yeniden kazandırıldığının altını çizerek, “Bu atığın 48,5 milyon tonu plastik, kağıt, metal ve mineral üzere geri kazanım tesislerinde ham husus haline getirildi. Böylelikle ülke iktisadına 100 milyar TL kazandırmış olduk.” dedi.

GEKADER’den yapılan açıklamaya nazaran, sanayi ve üretim kesimlerinin diğer paydaşlarından geri dönüşüm kesimi, otomotivden beyaz eşyaya, dokumadan ağır endüstriye kadar birçok sektörde ham unsur tedarikini sürdürüyor.

Sektör büyüme trendini sürdürürken, açılan geri dönüşüm tesisleri rekabet ortamı yaratarak ham husus kalitesinin artırılmasında değerli rol oynuyor. Tesisler, tıpkı vakitte Türkiye’nin atığını geri dönüştürerek ülke ekonomisine ilerleme sağlıyor.

Geri dönüşüm, 2022’de imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB’ler ve hane halklarında geçen sene oluşan atıkları 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluşurken, bunun 51,7 milyon tonu ekonomiye yeniden kazandırıldı.

“48,5 MİLYON ATIK HAM MADDE OLDU”

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Kurucu Lideri Fatih Eren, 2020’de 104,7 milyon ton olan atık ölçüsünün yüzde 4,3 artarak geçen yıl sonu prestijiyle 109,2 milyon tona çıktığını belirtti.

Eren, 2020’de 127,4 milyon ton atığın işlendiğini anımsatarak, 2022’de bu sayının 133,2 milyon tona çıktığını ve bu işlenmiş atıkların 81,4 milyon tonunun bertaraf edildiğini, geri kazanım oranının yüzde 5,4 artarak 51,7 milyon tona yükseldiğini anlattı.

Eren, “Geri dönüştürülen 51,7 milyon ton atığın 48,5 milyon tonu plastik, kağıt, metal ve mineral üzere geri kazanım tesislerinde ham husus haline getirildi. Böylelikle ülke iktisadına 100 milyar TL kazandırmış olduk. Geri dönüştürülen atıkların öbür kısmı ise yakılarak güce dönüştürüldü ve kompost haline getirildi.” sözlerini kullandı.

“EVLERDE AYRIŞTIRMA TEŞVİK EDİLMELİ”

Türkiye’de günlük kişi başına 1,5 kilogram atık üretildiğini kaydeden Eren, “Geri dönüşüm kesim temsilcileri olarak plastik, kağıt ve cam üzere geri dönüştürülebilir atıkları ‘yerüstü madenleri’ olarak nitelendiriyoruz. Bu hususta hane halkının daha çok bilinçlenmesi ve ayrıştırma yapması gerekiyor. Geri dönüşüme teşvik eden uygulamaları hayata geçirmek için büyük bir fırsat önümüzde duruyor.” değerlendirmesinde bulundu.