AB’de Fosil Yakıtlardan Enerji Üretimi Geriledi

Avrupa Birliği‘nde fosil yakıtlar nisan ayında ilk kez enerji üretiminin yaklaşık dörtte biri oranına geriledi.

Düşünce kuruluşu Ember, geçen ay AB’de fosil yakıtlarla üretilen elektriğin oranının yüzde 23 ile rekor düşük seviyeye gerilediğini belirledi. Nisan 2023’e kıyasla, talepteki artışa rağmen %22’lik keskin bir düşüş anlamına geliyor. Rüzgar ve güneş enerjisindeki büyüme ile hidroelektrikteki toparlanma, fosil yakıt üretimindeki düşüşü destekledi. ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını yüzde 54 gibi rekor seviyeye çıkardı.

Nisan’da AB’nin elektriğinin üçte birinden fazlasını rüzgâr ve güneş enerjisi sağlarken, gaz ve kömürde düşüş yaşandı. Kömür, 2023’te enerji karışımının yüzde 30’una katkı yaparken, bu oran Nisan’da yüzde 8,6’ya düştü. Ember’in Avrupa Program Direktörü Sarah Brown, “Bir zamanlar düşünülemez olan şey, şimdi gerçekleşiyor” diyor.

Fosil Yakıt Üretiminde En Büyük Düşüş Hangi AB Ülkesinde Görüldü?

Nisan’da, fosil yakıt üretimindeki en büyük düşüş Almanya’da yaşandı. Ülkede, enerji krizi nedeniyle ertelenen yedi kömürlü termik santral Mart 2024 sonunda kapandı. Genel olarak, Almanya’da fosil yakıtlardan elde edilen elektrik yüzde 26 oranında düştü. Ve toplam AB düşüşünün yüzde 32’sini oluşturdu.

Artan elektrik talebine rağmen Fosil yakıtlardan elektrik üretimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımıyla düşmeye devam ediyor. Brown, bunun bir örneği olarak kömürü gösteriyor. Dolayısıyla kömürdeki yapısal düşüşün yerini büyük oranda rüzgar ve güneş enerjisi almış durumda. Ember’in raporunda, geçen ayki istisnai rakamlar öne çıksa da, bunların AB’nin elektrik dönüşümündeki yerleşik değişimin bir parçası olduğu ve 2024’ün ilk dört ayında emisyonların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azaldığı ifade ediliyor.

author avatar
Selin Akturk