Samsung İlk 3NM Mobil İşlemciyi Tanıttı

Samsung‘un piyasaya sürdüğü yeni işlemci, şirket için çığır açan bir ilerleme anlamına geliyor.

Son olarak 3nm işlem teknolojisi temellendirilen ilk mobil çip üzerinde sistem olmasıyla dikkat çekiyor. Çip, eski versiyonlarıyla karşılaştırıldığında kayda değer iyileştirmeler sunuyor. Samsung tasarım sürecinde Synopsys.ai olarak bilinen AI destekli Elektronik Tasarım Otomasyonu (EDA) araçlarını kullanmak için Synopsys ile ortaklığa imza attı. Bu araçlar, çip tasarımının çeşitli aşamalarını otomatikleştirmek için makine öğrenimi algoritmalarından yararlanıyor.

Samsung’un yeni 3nm işlemcisi için yapay zeka, çip düzeninin optimize edilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Synopsys’in Fusion Compiler yazılımı ise bu noktada süreci kolaylaştırdı ve potansiyel olarak Samsung ekibinin haftalarca sürecek manuel işlerden tasarruf etmesini sağladı.

Sonuç olarak AI tasarımlı SoC, 300 MHz CPU frekansı artışı ve güç tüketiminde %10 azalma sağladı. 3nm teknolojisinin karmaşıklığı göz önüne alındığında bu etkileyici özellikler ortaya sunuyor.

Bu gelişme, şirket ve bir bütün olarak yarı iletken endüstrisi için ileriye doğru atılmış önemli bir adımı ifade ediyor.

author avatar
İpek Dogan