Endüstriyel Robotlar, Yapay Zeka Sayesinde Çoğalıyor

Teknolojik ilerlemeler ve üretim süreçlerindeki değişimler, endüstriyel robotların kullanımını hızla artırıyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre; 2021’de faal olan endüstriyel robot sayısı 3 milyon 479 binden geçen yıl itibariyle 3 milyon 904 bine yükseldi. Bu, endüstriyel robotların sayısında belirgin bir artışı gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl dünya çapında kurulan yeni endüstriyel robot sayısı, 2021’deki 526 binden geçen yıl 553 bine yükseldi. 2023 tahminlerine göre ise bu rakamın 622 bine ulaşması bekleniyor ve faal robot sayısının da 4,5 milyonun üzerine çıkması öngörülüyor. Bölgesel olarak bakıldığında, geçen yıl faaliyete geçen robotların yüzde 73’ü Asya’da, yüzde 15’i Avrupa’da ve yüzde 10’u Amerika’da kullanıldı.

Çin, 2022’de 290 bin 258 adetlik yıllık kurulumla endüstriyel robotlarda dünyanın en büyük pazarı olmayı sürdürdü. Şu an kullanılan endüstriyel robotların yüzde 80’i otomotiv, elektronik, metal ve makine sanayisinde hizmet veriyor.

Endüstriyel Robotlar, Teknolojiyle Gelişiyor

Yapay zekânın ise daha hızlı programlama, gelişmiş bakım ve daha verimli otomasyona neden olması bekleniyor. Robotların yaygınlaşması ekonomik ve sosyal bazı sorun ve tartışmaları da beraberinde getiriyor. Robotların fabrikalarda vergi ödeyen insanların yerini almasının devletlerin vergi kayıplarına neden olacağı, bunun da ülke ekonomilerini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yapay zekâ teknolojilerindeki son gelişmelerin üretim robotlarının etkilerinden çok daha şaşırtıcı bir seviyeye gelmiş durumda olduğunu söyledi.

Saltoğlu, olumlu taraftan bakıldığında üretkenlik artışı olacağını vurgulayarak, “Beyaz yakalılar eskiden çok uğraşarak yaptıkları işleri çok daha kolay yapabilecek. Konunun istihdam kaybı boyutu mutlaka oluşacak. En önemli değişim ve hazırlık ise eğitim sisteminde olmalı. Zira artık bilgiye erişmek o kadar kolay olacak. Bu konuda yaratıcılık geliştiren bir yeni açılım yaratmak şart gibi” değerlendirmesinde bulundu.