Honda, Tekstil Geri Dönüşüm Girişimini Öngörüyor

Otomobil üreticisi, geri dönüştürülmüş içerikli otomotiv iç malzemesi oluşturmak için atılmış fabrika üniformalarını toplayacak ve yeniden işleyecek.

American Honda Motor Co. Inc. şirketinin Marysville, Ohio merkezli üretim operasyonları, atılan üniformaları Honda ve Acura araçlarında kullanılan ses emici bir yalıtım malzemesine dönüştürmek üzere tasarlanmış bir üniforma geri dönüşüm girişimini hayata geçirdi. Bu girişim, Honda’nın 2050 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir malzemelerden yeni ürünler üretmek için kaynak dolaşımına odaklanan “Sıfıra Doğru Üçlü Eylem” yaklaşımının bir parçası.

Program kapsamında, atılan üniformalar Alabama, Indiana, Kuzey Carolina ve Ohio‘daki tesislerden toplanıyor, ardından liflere ayrılıyor ve yeni monte edilen araçlarda yalıtım bileşenleri olarak yeniden kullanılıyor. Şirket, programın her ay yaklaşık 45.000 pound (22,5 ton) ya da yılda yaklaşık 270 ton üniformayı çöp sahalarından uzaklaştırdığını tahmin ediyor. Honda, “temiz enerji” ve kaynak döngüselliğine vurgu yaparak, tüm ürünler ve kurumsal faaliyetler için karbon nötrlüğüne ulaşma hedefiyle küresel Sıfıra Doğru Üçlü Eylem yaklaşımını oluşturduğunu söylüyor.American Honda Motor kaynak sirkülasyonu müdürü Negar Gilsinger, “Yüzde 100 sürdürülebilir malzeme kullanımına yönelik Üçlü Sıfır hedefimize ulaşmak için, kullanım ömrü sonunda malzemeleri ürünlerimizde yeniden kullanmak üzere geri dönüştürmek için mümkün olan her fırsatı değerlendirmemiz ve böylece işlenmemiş malzeme kullanımımızı en aza indirmemiz gerekiyor,” dedi.

Negar Gilsinger

Honda’da kıdemli satın alma uzmanı olan Rob Long, “Üniforma geri dönüşüm programında Honda tedarikçileriyle işbirliği yapmak tedarik zinciri sürdürülebilirlik çabalarımıza büyük değer kattı” ifadelerini kullandı. “Honda sürdürülebilirliği ilerletmek için çalışırken, tedarikçilerimizin atıkları azaltmak ve Honda üniformalarımıza yeni bir hayat vermek için iş operasyonlarını yenileme çabalarını takdir ediyoruz.”

“Honda, Sıfır Atık Hedefine Doğru İlerliyor

Şirket, programın 2021 sonunda başlamasından bu yana 190 tondan fazla üniformanın geri dönüştürüldüğünü tahmin ediyor. Honda’nın tedarikçileri Aramark ve Cintas topladıkları üniformaları değerlendirip yıkayıp yeniden kullanıma hazır hale getirirken, üniformalar yeniden kullanıma uygun olmadıklarına karar verildiğinde balyalanıyor ve yalıtım malzemesinin oluşturulmasına yardımcı olacak malzemelerin yeniden işlenmesi ve harmanlanması için Leigh Fibers’a gönderiliyor.

Leigh Fibers tesisinde üniformalar parçalanarak araç izolatörü olarak kullanılmak üzere gerekli elyaf sınıfını karşılayan malzemeye dönüştürülüp, üniformaların fermuarları ve düğmeleri ayıklanıp toplanıyor, böylece parçalama işleminden metal veya plastik geçmiyor. Daha sonrasında kumaş karışık lifler halinde harmanlanır ve lif malzemesinin lif uzunluğu gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için test ediliyor. Yeniden işlenen elyaflar daha sonra paketlenip yalıtım tedarikçisi UGN’ye teslim ediliyor.

UGN elyafları harmanlıyor, birleştiriyor ve keserek yalıtım malzemesi haline getiriyor ve Honda otomobil üretim tesislerine yeni araç bileşenleri olarak geri gönderiyor. Tipik olarak UGN, tekstil şirketlerinden temin edilen post-endüstriyel elyaflardan ve geri dönüştürülmüş su şişelerinden elde edilen polyesterden yalıtım üretiyor. Honda, tek tip geri dönüşüm programının Honda ve UGN’nin sürdürülebilir yalıtım malzemesi için tüketici sonrası tekstil atıklarını ilk kez kullanması anlamına geldiğini söylüyor. UGN Automotive yöneticilerinden Pranav Singh, “Parçalarımızdaki geri dönüştürülmüş içeriği en üst düzeye çıkarmak, kendi yan ürünlerimizi geri dönüştürerek çöp sahasını azaltmak ve ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümünü sağlayan döngüsel, tek malzemeli teknolojileri teşvik etmek UGN’nin tarihinin ve kültürünün bir parçasıdır” diyor. “Honda üniformalarının yeniden kullanılması, izolatörler için mevcut geri dönüştürülmüş malzeme miktarını artırarak bu çabalara katkıda bulunuyor ve diğer tüketici sonrası tekstil atığı projelerine kapı açıyor.”

Honda’nın geri dönüşümle ilgili diğer çalışmaları arasında, denim lifleri gibi sanayi sonrası tekstil hurdalarını araç yalıtımı ve emilim malzemesine dönüştürmek için tedarikçilerle birlikte çalışmak yer alıyor. Honda, izolasyon tedarikçisi UGN ile işbirliği yaparak yılda yaklaşık 2.800 ton geri dönüştürülmüş endüstri sonrası tekstil hurdasını yeniden kullanıyor ki bunun 5,6 milyon çift kot pantolona eşdeğer olduğunu ve 3.000 ton tüketici sonrası PET şişenin yaklaşık 6 milyon su şişesine eşdeğer olduğunu söylüyor.