Yüzer GES’ler Karbon Fiyatını Azaltacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden kanunu ile barajlara güneş enerjisi santralleri kurulabileceğini belirterek, göllere ve göletlere de yüzer GES’ler yapılabileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, TBMM’de kabul edilen maden kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında değerlendirmede bulundu. Barajlardaki rezervuar alanları ve göl/göletlerde güneş enerjisi santrallerinin kurulabileceğini belirtti. Yıllık 5 bin MW’lık yenilenebilir enerji hedeflerini vurguladı; güneşte 3 bin 500 MW, rüzgarda 1500 MW. Toplamda 12 yıl içinde 60 bin MW’lık yeni kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bayraktar, düzenlemeyle barajlara güneş enerjisi santralleri kurulabileceğini belirterek, göllere ve göletlere de yüzer GES’ler yapılabileceğini söyledi. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar dışında olacak bu uygulama, her yıl 5 bin MW’lık yenilenebilir enerji hedeflerine bir adım daha yaklaştıracak. EÜAŞ’ın işlettiği barajlardaki kullanılabilir rezervuar alanlarına GES kurulması, kesintisiz, karbonsuz elektrik arzı demektir. Bu, iklim değişikliğiyle mücadelede ekonominin karbon fiyat yükünü azaltacak.

Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar dışındaki alanlarda, imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

author avatar
Selin Akturk