DeFacto’dan 2022 Sürdürülebilirlik Raporu

DeFacto, sürdürülebilirlik faaliyetleri ve geleceğe yönelik stratejilerini açıkladığı 2022 Sürdürülebilirlik Raporu‘nu yayınladı. Rapor, şirketin sürdürülebilirlik çatısı altındaki başarılarını detaylandırıyor.

DeFacto’dan yapılan açıklamaya göre, şirket sürdürülebilirlik çatısı altında gerçekleştirdiği faaliyetlerle hazır giyim sektöründe liderliğini sürdürüyor. Şeffaflık ilkesi doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmalarını ve hedeflerini kamuoyuyla paylaşan küresel bir moda markası olan DeFacto, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu tüketicileriyle paylaştı.

DeFacto Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Ateş‘in açıklamasında belirttiği üzere, şirket değerleri ve kuruluş anlayışı dünyanın ve doğal kaynakların korunmasına yönelik, ekosisteme saygılı üretim esasına dayanıyor. İnsana değer katmayı hedefleyen projeler ve toplumsal konulara duyarlı bir tutum da bu felsefenin bir parçası olarak benimseniyor. DeFacto, bu ilkelere iç ve dış paydaşlarını dahil ederek, ihtiyaçlarına saygı göstererek ve faaliyetlerinin bütünlüğüne uygun şekilde sürdürmeye özen gösteriyor. Ateş, “Tüm bunları, yalnız başımıza değil, iç ve dış paydaşlarımızı dahil ederek, ihtiyaçlarını gözeterek ve faaliyet bütünlüğümüzün bir parçası haline getirerek sürdürmeye özen gösteriyoruz.” ifadeleriyle bu yaklaşımı vurguladı.

İhsan Ateş, koydukları hedeflere paralel olarak enerji ve su tasarrufu yapan üretim yöntemleri de geliştirdiklerini aktardı ve şu sözleri iletti:

“Hem Türkiye’de hem de globaldeki mağaza sayılarını artırmamıza rağmen enerji yoğunluğunu azaltmayı başarıyoruz. Su tasarruflu denim projeleri ile uyguladığımız yeni teknoloji yıkama yöntemleriyle yüksek düzeyde su tasarrufuna imza atıyoruz. İklim üzerindeki tehdidi azaltmaya odaklanan çabalarımızla, 2023 yılına dek kendi operasyonlarımızı yüzde 100 sıfır atık, 2030 yılına dek yüzde 100 yenilenebilir enerji tüketimi prensipleriyle yönetmek istiyoruz.”

İhsan Ateş, sürdürülebilirlik yolculuklarında her yıl daha güçlü adımlar attıklarını belirterek, küresel bir marka olarak dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine dokunurken, tüm iş süreçlerinde insanların ve gezegenin geleceğini düşündüklerini vurguladı. Ateş, kapsayıcılık, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik temelli iş yapış modelleriyle her geçen gün dünyada daha fazla tanınan bir marka olma yolculuklarını heyecanla sürdüreceklerini ifade ederek, bu başarıdaki katkısı olan tüm çalışma arkadaşlarına, tedarikçilere, iş ortaklarına ve daha güzel bir dünya için ilham veren müşterilere içtenlikle teşekkür ettiklerini söyledi.

DeFacto, sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek, 2022’de dönüştürülmüş veya sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen materyallerle üretilen DeFactoLIFE markası, Elma Derisi Aksesuar ve Ayakkabı Koleksiyonu gibi öncü projeler gerçekleştirdi. Ayrıca DeFactoFIT uygulaması ve web sitesi, DeFacto GiftClub projesi, DeFacto Teknoloji şirketinin sürdürülebilirliği gözeten ‘fijital’ projeleri, İstanbul Yassıören’deki yeni e-ticaret deposu ile karbon salınımını önemli ölçüde azalttı. Pamuk üretiminde sürdürülebilirliğe odaklanarak, Better Cotton Initiative (BCI) üyeliği gibi dünyanın önde gelen girişimlerine imza attı.

Cinsiyet eşitliği önemli bir kavram

Sürdürülebilirlik yaklaşımlarının güçlü bir parçasının da cinsiyet eşitliğine olan bakış açıları olduğunu işaret eden Ateş, konuyla alakalı aşağıdaki açıklamaları aktardı:

“Toplumsal refahın gerçekleşmesi için kadınların iş hayatında ve sosyal alanda daha fazla ve daha güçlü olarak var olması gerektiğini düşünüyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri protokolünü 2015 yılında imzalayan Türkiye’nin ilk perakende şirketiyiz. Çalışanlarımızın yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor. Kadınların iş dünyasındaki yerini ve katılımını güçlendirmeye yönelik girişimimiz olan ‘Mutlu Kadın Hareketi’ ve şirketimizin sosyal sorumluluk anlayışıyla pekişen ‘Kumaştan Hayaller’ projesiyle ilham veren hikayelere öncülük yapıyoruz.”

DeFacto, 2030’a kadar koleksiyonlarının yüzde 90 oranında sürdürülebilir olmasını hedefliyor

DeFacto, Sürdürülebilirlik Raporu’nda gelecekteki hedeflerini açıkladı. Rapora göre, markanın 2023 hedefleri arasında, ham maddelerinde yüzde 20 oranında pamuk ve geri dönüştürülmüş polyester kullanmak ve alışveriş çantaları, karton, kâğıt ve diğer ambalajların yüzde 100‘ünün geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir olmasını sağlamak yer alıyor. 2030 hedefleri arasında ise hazır giyim koleksiyonlarının yüzde 90‘ının sürdürülebilir olması ve karbon ayak izinin yüzde 55 oranında azaltılması yer alıyor. Şirket, 2050’de emisyonlarını sıfırlayarak “İklim Pozitif” bir marka haline gelmeyi taahhüt ediyor.