Çin, Neden Uzaya Balık Göndermeye Hazırlanıyor?

Çin, dünya yörüngesinde inşa edilen Tiangong Uzay İstasyonu‘na zebra balığı göndermeyi planlıyor. Bu projenin arkasında birkaç amaç bulunuyor.

Yetkililerin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Çin zebra balıkları ve diğer mikroorganizmaların küçük, kapalı bir ekosistem içinde nasıl etkileşime girdiğini gözlemlemek istiyor.

Bir diğer amaç ise, mikro yerçekiminde uzun süre geçiren astronotlarda potansiyel kemik yoğunluğu kaybını araştırıyor. Çin ayrıca bu koşullarda balık yetiştirme ve deniz canlılarının uzay ortamında yaşayabilme kabiliyetini araştırmayı hedefliyor. Elde edilen sonuçlar, gelecekte Ay veya Mars’ta kurulması planlanan insanlı üslerde deniz ürünleri yetiştirmenin mümkün olup olmadığı konusunda bir ışık tutabilir.

Bu, balıkların uzaya gönderildiği ilk proje olmamakla birlikte. İlk olarak 1973 yılında Dünya’nın yörüngesine yerleştirilen ilk bilim laboratuvarı olan Skylab’a gönderilen bir grup küçük Atlantik balığı olan mummichog bu deneylerde kullanılmıştır. Amacı, balıkların yeni ağırlıksız ortamlarına nasıl tepki vereceklerini gözlemlemekti. Futurism.com’un haberine göre, bilim insanları bu deneylerde, balıkların sadece birkaç gün sonra ışığı kullanarak yönlerini bulduklarını tespit ettiler. Hatta düzinelerce yavru yumurtadan çıkmayı başaran ve sonuçta ağırlıksız ortama neredeyse anında adapte olan genç mummichog’lar ortaya çıkmıştı.

Yıllar sonra, Japon Uzay Ajansı (JAXA), Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mikro yerçekiminin küçük bir medaka balığı sürüsü üzerindeki etkilerini araştırdı. 2016 yılında Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, araştırmacılar balıkların ISS’ye vardıktan hemen sonra kemik yoğunluğunu kaybetmeye başladıklarını tespit ettiler. Bu etkilerin insan astronotlarda genellikle yaklaşık 20 gün sonra ortaya çıktığı belirtildi. Tiangong uzay istasyonuna gönderilen zebra balığı da muhtemelen uzayın ağırlıksız ortamında uzun süre geçirmenin tehlikelerine ışık tutmayı amaçlıyor.