NASA ve SpaceX Starlink İş Birliği

NASA, SpaceX Starlink ile iş birliği yaparak otonom çalışabilme yeteneklerini test etmeyi planlıyor. “Starling” adını taşıyan projede, bir dizi küp uydu fırlatılacak ve bu uyduların uzayda birbirleriyle etkileşime geçebilme yetenekleri ölçülecek.

Bu proje aracılığıyla NASA, derin uzay keşif görevlerinde iletişim sürelerinin uzun olduğu durumlarda kullanılabilecek teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor. Alçak Dünya yörüngesinde (LEO) çalışacak olan uydular, Dünya atmosferinin üst kısımlarını gözlemleyecek, bilimsel verileri analiz edecek ve herhangi bir anormalliğe otonom olarak tepki verebilecek şekilde birlikte çalışacaklar.

Starling projesi, NASA’nın Ames Araştırma Merkezi tarafından geliştiriliyor ve yakında dört küp uydu fırlatılması planlanıyor. Uydular, Dünya’nın yükseklik bakımından 570 kilometre yukarısında ve birbirlerinden 65 kilometre uzakta hareket edecekler. Program, uyduların birbirleriyle otonom bir şekilde iletişim kurabilme yeteneklerini, konumlarını takip edebilme ve kaydedebilme yeteneklerini, toplanan verilere dayanarak konumlarını ayarlayabilme yeteneklerini ve formasyon içinde kalmak için kendi başlarına manevra yapabilme yeteneklerini test edecek.

Uzay aracının manevra yeteneklerini planlamak ve ayarlamaları yapmak için NASA, ROMEO (Teknede Yeniden Yapılandırma ve Yörünge Bakım Deneyleri) adlı bir yazılımı kullanacak. Uydular arasında iletişimi sağlamak için ise Mobil Ad-hoc Ağ (MANET) adı verilen bir ağ oluşturulacak, böylece uyduların iletişim kurma yetenekleri test edilecek.

Uydulardaki sensörler, Dünya’ya ve birbirlerine göre yönelimlerini takip edecek. Yıldız konumlandırma tekniği kullanılarak uydular birbirlerini takip edebilecek ve operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan birlikte çalışabilecekler. Bu konumlandırma sürecine “StarFOX” (Starling Formasyonu-Uçan Optik Deney) deniyor.

NASA, derin uzay keşfine devam ediyor

Son aşamada ise Dünya atmosferinin üst bölgesinde “ilginç” gözlemler yapılması durumunda uyduların birbirlerini etkileşime geçirebilme yetenekleri değerlendirilecek. Tüm bu çalışmalar, NASA’nın derin uzay keşif görevleri için otonom uyduların kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeyi amaçlıyor.

Starling projesi, Starlink uydu internet ağıyla entegrasyonu da içeriyor. Starlink, düşük Dünya yörüngesinde (LEO) çalışan binlerce küçük uydudan oluşan dünyanın en büyük uydu takımyıldızı olarak kaydediliyor.

NASA ve SpaceX, bu iş birliği kapsamında gelecekteki yörünge verilerini paylaşarak farklı kuruluşların operasyonlarını güvenli bir şekilde koordine edebilme yeteneklerini göstermeyi hedefliyor. Bu adım, daha geniş bir uzay trafiği yönetimi girişiminin bir parçası olarak önemli bir adım. Ayrıca benzer yörüngelerde faaliyet gösterecek diğer büyük uydu takımyıldızlarına da uygulanabilir.