Yeni Yapay Zekâ Şirketi: xAI

Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Elon Musk, OpenAI’ın rakibi yeni yapay zekâ şirketi xAI‘ı duyurdu. xAI’nın hedefinin “evrenin gerçek doğasını anlamak” olduğu belirtildi.

Yapay zekâ teknolojilerine olan talebin hızla artmasıyla birlikte Musk da geri kalmamak için harekete geçti. Şirketin OpenAI, Google ve Anthropic gibi şirketlerle rekabet etmesi bekleniyor.

Söz konusu şirkette 14 kişilik bir ekip yer alıyor, bu ekip ise Google DeepMind ve OpenAI es çalışanlarından oluşuyor.

xAI’ın “Takım” başlığı altında internet sitesinde yaptığı açıklamada şu metin yer alıyor:

“Takımımız, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk tarafından yönetiliyor. Daha önce DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla ve Toronto Üniversitesi’nde çalıştık. Adam optimizer, Batch Normalization, Layer Normalization ve adversarial gibi yapay zeka alanında yaygın olarak kullanılan yöntemleri geliştirme ve keşfetme konusunda katkıda bulunduk. Ayrıca Transformer-XL, Autoformalization, Memorizing Transformer, Batch Size Scaling ve μTransfer gibi yenilikçi teknikler ve analizler de sunduk.  AlphaStar, AlphaCode, Inception, Minerva, GPT-3.5 ve GPT-4 gibi alandaki en büyük atılımların üzerinde çalıştık ve geliştirmesine öncülük ettik.”

xAI’nin öncü projelerinden biri, evrenin doğasını aydınlatmayı hedefleyen ve nihai gerçeği arayacak olan TruthGPT adlı yapay zeka aracı olacak.