Siemens -İMES: Eğitimde İş Birliği

Siemens, yenilikçi çözümler ile kullanıcıların iş verimliliğini desteklemesi için kaliteli bir eğitim programı sunuyor. Bu programla İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi ile nitelikli teknik eğitim alanında güçlerini birleştiren Siemens, “eğitmen eğitimi” konseptiyle hem teknik hem de uygulamada yepyeni bir dönem başlattı. 

Program kapsamında, İMES OSB Organize Sanayi Bölgesi’nin merkezinde Siemens’in “Doğuştan Dijital” mottosuyla piyasaya sürülen en yeni CNC kontrol ünitesi SINUMERIK ONE ile sunduğu dijital ikiz “Run MyVirtual Machine” uygulamasıyla donatılmış yenilikçi bir eğitim sınıfı kuruldu. Sınıfta, uzman mühendisler tarafından uygulamanın kullanımı ve programlama eğitimleri verilerek sektör için nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi amaçlanıyor.

İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi, endüstriyel mükemmelliğin teşvik edildiği ve geliştirildiği bir merkez olarak öne çıkıyor. İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi’nde; endüstriye nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinin desteklenmesi, bilgiye dayalı üretim teknolojisinin gerçekleştirilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve firmaların inovasyon yeteneklerinin arttırılması için gerekli eğitim ve uygulama faaliyetleri yürütülüyor.  

Dijital dönüşümü takım tezgahları endüstrisine adapte eden Siemens, Run MyVirtual Machine dijital ikiz uygulaması ile CNC tezgahının birebir 3 boyutlu bir dijital ikizini sunuyor. Bu sayede hem tezgah üreticisi hem de kullanıcısı için inovatif bir çağ başlatıyor. 

Kullanıcılar bu uygulama sayesinde, gerçek makinanın aslında parça üretirken en yüksek verimde olduğunu görebiliyor. Ayrıca, dijital ikiz ile çarpışma kontrolü, zaman etüdü, operatör eğitimi ve programlama gibi diğer işlerin ana tezgahı kullanmadan yapılabildiğini deneyimleme fırsatı buluyorlar. Tezgah üreticisi ise, dijital ikiz ile yaptığı tasarımı onayladıktan sonra gerçek tezgahı imal edebiliyor. Bunun yanı sıra imalatta oluşabilecek hem mekanik hem de yazılımsal hatalar önceden engellenerek direk prototip üretimine başlayabiliyor.

Proje hakkında açıklama yapan Siemens Dijital Endüstriler Hareket Kontrol Bölüm Müdürü İlker Binyazar : Daha az kaynakla daha çok üretim yapabildiğimiz yeni bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Siemens Dijital Teknolojiler ile gerçek ve sanal dünyaları birleştirerek takım tezgahları endüstrisinde dijital dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Dijital İkiz uygulaması sayesinde sektörde olağanüstü rekabet avantajı sağlıyoruz. Konumuz sürdürülebilirlik ise, pazara hızlı çıkmak ve iklim kriziyle mücadelede karbon sıfır hedeflerini gerçekleştirmek için dijital dönüşümü önceliklendirmemiz gerekiyor ve bu bizim en büyük önceliğimiz. Siemens olarak misyonumuz dijital dönüşümü mümkün olan en hızlı ve kolay bir şekilde iş ortaklarımıza sunabilmek. Bu misyonu gerçekleştirirken her zaman iş birliklerimizi de destekliyor ve teşvik ediyoruz. IMES OSB Mükemmeliyet Merkezi ile olan iş birliğimizin bu doğrultuda oldukça faydalı olacağını düşünüyor ve dijitalizasyon yolculuğumuzu paylaşabildiğimiz için memnuniyet duyuyorum.” sözlerini kullandı.

İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi Genel Müdürü Deniz Aygan ise yaptığı açıklamada “Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ve İMES OSB Güdümlü projesi olarak faaliyete geçen Mükemmeliyet Merkezimizde, sanayicinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel niteliğe sahip personeli, sanayi müfredatı ile yetiştirip sanayicinin istihdamına sunmak üzere bir misyon üstleniyor. İşletme dönemine başladığımız Haziran 2022’den bu yana 187 eğitim ile 3.700 kişiye nitelik kazandırılarak sertifikalandırdık. Merkezimizde, 69’u bölge firması olmak üzere 344 firma eğitim hizmetlerimizden yararlanmaktadır.  METEK III projesi kapsamında; makine, metal ve yenilenebilir enerji alanında Türkiye genelinden MEB’e bağlı 64 teknik öğretmenimiz uygulamalı olarak merkezimizde mesleki kurslar veriyor.  Endüstrinin ihtiyaç duyduğu proseslerde mühendislik eğitimleri dizayn ederek, mühendisleri İstihdam garantili sanayi müfredatı ile modüler şekilde yetiştirerek istihdama sunuyoruz.” dedi. 2023 yılında bu projeye Kalite Mühendisliği programı ile başlanıldığını ve başarıya ulaşıldığını belirten Aygan, “Siemens ile güçlerimizi birleştirerek endüstride ihtiyaç duyulan üretim mühendislerini, istihdam garantili Üretim Mühendisi sertifika programımızı 2024 yılında uygulamaya başladık. Bunun akabinde bu programları istihdam garantili Tasarım, Kalite, Bakım, Yalın Üretim, Operasyonel Mükemmellik Mühendislik Sertifika programları, Sürdürülebilirlik ve İK uzmanlık programları izleyecek” dedi.

author avatar
İpek Dogan