Yıldız Holding, Fırsat Eşitliği ile Parlıyor

Yıldız Holding geçtiğimiz yıl, yeni istihdam edilen erkek ve kadın çalışan oranını eşitledi.

Yıldız Holding’in 2022 Raporu’na göre, geçtiğimiz yıl holding bünyesinde yeni istihdam edilen erkek ve kadın çalışanların oranı eşit olarak gerçekleşti.

Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, gerçekleşen toplantıda Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker’in desteğiyle kadınların iş gücüne katılımını artırma ve iş dünyasında liderlik rolü üstlenme hedeflerini açıkladı.

Holding olarak daha kapsayıcı ve adil bir iş ortamı oluşturmayı ve kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukların farkında olarak eşit fırsatlar sunmayı amaçladıklarını belirten Mutuş, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Bunun için işe alım sürecimizi gözden geçiriyor, uluslararası standartları ve metrikleri yakından takip ediyor, geleceğe yönelik işe alım hedefleri belirliyoruz. Kadınların güçlenmesi alanında attığımız tüm adımları Yıldız Holding ve şirketlerinde kalıcılaştırarak kurum kültürümüzün bir parçası haline getirmek adına 2021’de Yıldız Holding Kadın Platformu’nu kurduk. Diğer yandan 2021’de Yıldız Holding Kadın Platformu’nun faaliyetlerine yön veren Yıldız Holding Kadın Platformu Fırsat Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Manifestosu’nu katılımcı bir süreçle çalışanlarımızla birlikte oluşturmuştuk. Geçtiğimiz yıl ise özellikle ekonomik hayata katılımda fırsat eşitliğini sağlamak adına kadın girişimcilerin ve değer zincirinde kadınların desteklenmesi çalışmalarına hız kazandırdık. Manifestomuzu da bu doğrultuda ‘Söylem, İş Ortamı, Ekosistem ve Değer Zinciri’ olmak üzere değer yarattığımız 4 alanı temsil edecek şekilde güncelledik.”

Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş

Yıldız Holding, Kadın Girişimcilere Destek Oluyor

Begüm Mutuş, 2022’de Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi‘nin (UN Women) yürütücülüğünü üstlendiği “Women’s Entrepreneurship Accelerator” (Kadın Girişimciliğini Hızlandırma Programı) girişimine Yıldız Holding’in dahil olduğunu paylaştı. Mutuş, “Bu iş birliği sayesinde bölgesel ve küresel alanda tedarik zincirinde kadın girişimciliğini desteklemeyi ve kadın girişimcilere 3 yıl içinde 4 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı taahhüt etmiştik. Doğrudan veya dolaylı olarak kadın liderliğindeki ve kadın ortaklı girişimlere yapılan toplam yatırım tutarı ise birinci yılında 53 girişimle 4,3 milyon dolara ulaşmış durumda.” dedi.

Yıldız Holding’deki Kadın Çalışan Oranı Son 3 Yılda Yüzde 41’e Yükseldi

Raporun verilerine göre; Yıldız Holding ve şirketlerinde yürütülen fırsat eşitliği odaklı projelerin etkisiyle kadın çalışan oranı son 3 yıl içinde yüzde 37‘den yüzde 41‘e yükseldi.

İşe yeni alınan çalışanların cinsiyet dağılımına yönelik yapılan incelemeye göre, 2019 yılında kadın çalışan oranı yüzde 46 iken, 2022’de ise kadın ve erkek işe alım oranının eşit olarak yüzde 50 olduğu gözlemleniyor.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu’nda bulunan kadın sayısı geçtiğimiz yıl yüzde 12‘den yüzde 18‘e yükselmiş durumda. Holdingin Türkiye genelindeki halka açık şirketlerinde ise bu oran yüzde 22 olarak kaydedilirken, toplamda 23 yönetim kurulu üyesinin 5‘i kadınlardan oluşuyor.

Yıldız Holding, söz konusu rapor ve bütüncül çalışmalarıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (SKA 5), İnsana Yakışır İş ve Büyüme (SKA 8) ve Eşitsizliklerin Azaltılması (SKA 10) hedeflerine odaklanarak sürdürülebilirlik stratejisini uyguluyor. Şirket, bu hedeflere ilişkin taahhütlerini şeffaf ve katılımcı bir şekilde yerine getirmeyi amaçlıyor.