Yapay Zekâ, Küresel E-Ticareti Dönüştürüyor

Her sektörde kullanılan ve büyük bir heyecan dalgası yaratan yapay zekâ araçları, e-ticaret sektöründe de hızla etkisini göstermeye başladı.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi ve Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, e-ticaret sitelerinin yapay zekâ entegrasyonuyla birkaç hafta içinde büyüdüğünü vurgulayarak “Yapay zekâ, tıpkı internetin yarattığı gibi yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacak.” şeklinde ifade etti.

Yapay zekanın tıpkı zamanında internetin yarattığı gibi yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacağını ifade eden CEO’su Cenk Çiğdemli, bu dalganın en çok etkileyeceği alanlardan birisinin de e-ticaret olduğunu aktardı. Sektördeki büyüme hızının büyük bir hızla artacağını söyleyen Çiğdemli, “Şimdiden birkaç yapay zekâ entegrasyonuyla, altyapı hizmeti verdiğimiz e-ticaret sitelerinde birkaç haftada geri dönüşüm oranında yüzde 20 civarı büyüme olduğunu görüyoruz.” dedi.

TOBB E ticaret Meclis Üyesi ve Ticimax Kurucu CEOsu Cenk Çiğdemli

Yapay zekâ, e-ticaretin gündeminde yer alıyor

Cenk Çiğdemli, ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının e-ticarette fırsat eşitliği yaratacağına ve hatta e-ticareti demokratize edeceğine de vurgu yaptı. Ayrıca “Yapay zekâ araçlarıyla ürün açıklamalarını SEO uyumlu yazdırmak, ürünün amatörce çekilmiş bir fotoğrafını profesyonel bir moda çekimi içine yerleştirmek, doğru pazarlama stratejisi uygulamak, reklam metinleri yazmak ve hatta kod yazdırmak bile mümkün. Bu da bu alanlarda eğitim, bilgi ve profesyonel ekiplere ulaşma imkânı olmayan satıcılara, özellikle yerel satıcılara ciddi bir avantaj sağlayacak.” dedi.

Doğal dil işleme yeteneği bakımından yapay zekanın kültürler, diller ve sınırlar arasındaki bariyerleri kaldırarak e-ihracatı da çarpan etkisiyle büyüteceğini vurgulayan Çiğdemli, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Doğal dil anlama yeteneği yapay zekâ sayesinde tüm dünya insanlarının iletişimini kolaylaştıracak. Ayrıca müşterilere daha kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunmak da mümkün hale geldi. Örneğin biz Ticimax olarak ChatGPT’yi altyapımıza entegre ettik. Bu entegrasyon sayesinde altyapısını sağladığımız e-ticaret siteleri, web sitelerini kişiye özel hale getirebiliyor. Müşterinin tercihleri ve ilgi alanlarına göre kategori ve ürün sıralamaları değişiyor. Aynı siteye giren farklı müşteriler farklı bir arayüzle karşılaşıyor. Bu da müşteri deneyimini zenginleştirerek satın alma davranışını olumlu yönde etkiliyor. Bu entegrasyonu kullanan e-ticaret şirketlerinin birkaç haftada yüzde 20 oranında daha fazla geri dönüş aldıklarına şahit olduk.”