WWF Sergisi, İki Farklı Geleceği Yapay Zekayla Ortaya Koyuyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), yapay zekâ tarafından oluşturulan 20 tablodan oluşan serginin küratörlüğünü üstlendi. “Doğanın Geleceği” adlı sergi, İngiliz ressamlar JMW Turner ve John Constable gibi romantizm akımından esinlenerek doğal dünyamızın geleceği üzerindeki etkimizi gösteriyor. Sergi, toplumun iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçmesi ve harekete geçmemesi olmak üzere iki seçenekli gelecek senaryolarını canlandırıyor.

180 The Strand‘de gerçekleştirilen sergi, Uncommon Creative Studio tarafından tasarlandı ve Dünya Günü’nü kutlamak için düzenlendi. Serginin sanal versiyonu ise 7 Mayıs tarihine kadar erişilebilir durumda olacak.

Her bir resim, hayal edilen tarihi senaryoları ve günümüzde karşılaşılan gerçek dünya durumlarını yansıtıyor. “Yayla Orman Yangınları (2034)” isimli eser, yanmış eski bir orman alanını betimliyor. “Sussex Landfill (2067)” adlı eser ise taşkın bir çöplük sahasını ele alıyor. Diğer taraftan, “Ingleborough’da Bahar” adlı resim, Yorkshire Dales bölgesinde keyifle yürüyen bir gezgini göstererek daha umutlu bir tablo çiziyor. Bu kampanya, Londra’daki Piccadilly Lights gibi açık hava alanlarında da sergilenecek.

Kampanyaya göre, Birleşik Krallık doğayı en çok tüketen ülkeler arasında ilk yüzde 10‘luk dilimde yer alıyor. Ülkedeki memeli türlerinin dörtte biri yok olma riskiyle karşı karşıya, kuş popülasyonu son 50 yılda önemli ölçüde azaldı, 1930‘lardan bu yana kır çiçeği meralarının yüzde 97‘si kayboldu ve Birleşik Krallık’taki deniz çayırlarının yüzde 92‘si geçen yüzyılda yok oldu.

WWF İletişimden Sorumlu Yöneticisi Lisa Lee, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Bu güçlü AI görüntüleri, gittiğimiz tehlikeli yolu ve doğayı eski haline geri getirmek için ivedilikle hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor. Nehirlerimiz kuruyor, yerli kuşlarımız ve hayvanlarımızın popülasyonu keskin bir düşüş yaşıyor ve toprağı katlediyoruz. Hepimiz bir fark yaratabiliriz ancak fosil yakıtlardan vazgeçmek, kirliliği durdurmak ve zararlı tarım uygulamalarını sona erdirmek için hükümetin ve işletmelerin harekete geçmesi gerekiyor.”