Turkcell, Enerji Verimliliği Çözümlerini Sürdürüyor

Altyapı ve iş süreçlerinde enerji verimliliği çözümlerine odaklanan Turkcell, 63,3 milyon kilovatsaatten fazla enerji tasarrufu sağladı.

Tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirlik bilinciyle hareket eden şirket, iş süreçlerinin her aşamasında enerji tasarrufuna yönelik uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor. Şebeke altyapısında uyguladığı enerji verimliliği çalışmaları ve alternatif enerji yatırımları sayesinde enerji tasarrufu sağlayan Turkcell, doğaya duyduğu saygıyı gösterdi.

Turkcell’in elde ettiği verimlilik miktarı, 23 binden fazla hanenin bir yıllık toplam elektrik tüketimiyle eş değer. Şirket, bu sayede 2022’de tükettiği toplam enerji miktarını 2021’deki seviyenin bile yüzde 3,4’ün altında gerçekleştirmeyi başardı.

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “Bu kapsamda yenilenebilir enerji çözümlerini kullanıyor ve bu alandaki kapasitemizi her geçen yıl artırıyoruz. Bu amaçla baz istasyonlarının yanında kurduğumuz ve ‘Greensite’ olarak adlandırdığımız solar panel çözümlerini 2022’de hızlandırdık. Bu çözüm sayesinde baz istasyonlarının ihtiyacı olan enerjiyi, yapay zekâ destekli teknolojiyle güneş enerjisinden karşılayabiliyoruz. 2022 yılında 500’den fazla baz istasyonunda bu güneş panelleri çözümünü hayata geçirdik. Güneş enerjisi eksenli yatırımlarımızı bir önceki yılın kurulu gücüne göre üç kattan fazla arttırarak 1,4 MW‘a çıkardık. Bu çözümle hem elektrik şebekesinden kullandığımız enerji miktarını azaltıyor hem de baz istasyonlarımızın servis sürekliliğini arttırarak müşterilerimize kesintisiz hizmet sağlıyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı bu yatırımlara, 2023 yılında da hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Ülke kaynaklarının ve çevrenin korunmasının enerji tüketiminin azalmasıyla sürdürüleceğini belirten Sezgin, sürdürülebilir uygulamaların geliştirilmesine özen gösteren bir şirket olduklarını vurguladı. Ayrıca baz istasyonları, veri merkezleri ve ofis binalarında çevresel etkiyi azaltmaya yönelik çözümler ürettiklerini söyledi.

Yatırımlarına ve tasarruf planlarına devam eden Turkcell, 2025 sonuna kadar 300 MW solar enerji santrali kurulu gücüne ulaşmayı planlarına dahil etti. Bu çevreci yatırımlarla enerji ihtiyacının yarısını solar enerji santrallerinden karşılayacak hale gelmeyi planlıyor.