Makine ve Teçhizat Yatırımları, 3 Yılın En Kötü Çeyreğini Yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre makine ve teçhizat yatırımları, 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 2,3 büyümeyle 3 yılın en yavaş ilerlemesini gördü.

2022’nin son çeyreğinde Türkiye ekonomisindeki yatırımlar ivme kaybetti. TÜİK’in açıklanan verileri gösterdi ki 2022’nin son çeyreğinde yatırımlar yüzde 2,6 artış kaydetti. 2022’nin son çeyreğinde ekonomi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 büyürken, yatırımlardan 0,6 puanlık katkı geldi.

Yatırımlardaki istatistiklere göre makine ve teçhizat yatırımlarındaki ivme kaybolurken inşaat yatırımlarındaki düşüş durdu. Makine yatırımları sadece 2,3 büyüme gösterdi, 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük büyüme gerçekleşmiş oldu. Salgın döneminde yaşanan parasal genişlemenin etkisiyle makine ve teçhizat yatırımlarında yukarı yönlü bir ivme yakalanmış, 2021 yılının ikinci çeyreğine gelindiğinde makine ve teçhizat yatırımları yüzde 35,6 büyümüştü. Fakat bu büyüme artışı sonraki yıllara sirayet etmedi. 2022 yılının ilk üç çeyreğinde de makine ve teçhizat yatırımlarında çift haneli büyüme görülürken, yılın son çeyreğinde ciddi bir ivme kaybı gösterdi.