Kod Üretimine Yardımcı Olan Yapay Zeka Modeli: Code Llama

“Llama 2 temel alınarak geliştirilen Code Llama, yeni kod üretiminin yanı sıra mevcut kodlardaki hataların da düzeltilmesini sağlıyor.”

Meta ve Microsoft, iş amaçlı yeni bir yapay zeka modeli olan Llama 2’yi geliştirdi. Meta, Llama 2 temelinde inşa edilen ticari amaçlı yapay zeka aracı olan Code Llama’yı duyurdu. Code Llama, hem yeni kod üretimini kolaylaştırıyor hem de insanlar tarafından yazılan kodlardaki hataları düzeltme yeteneğine sahip.

Code Llama, Llama 2 ile aynı topluluk lisansına sahip ve Meta’nın açıklamalarına göre araştırma ve ticari amaçlar için ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Code Llama, komutlardan kod satırları oluşturma yeteneğine sahip. Ayrıca belirli bir kod satırı işaretlendiğinde hem kodun tamamlanmasını sağlayabilir hem de kod içerisindeki hataları ayıklayabilir.

Şirket, Code Llama modeline ek olarak, Python programlama diline özel olarak tasarlanmış Code Llama-Python adında bir sürümü daha piyasaya sürdü. Ayrıca, doğal dilde verilen talimatları anlayabilen Code Llama-Instrct adında başka bir sürümü daha bulunuyor. Ancak Meta, bu özel sürümlerin birbiriyle yer değiştiremeyeceğini belirtti.

Bu nedenle, doğal dil işleme için Code Llama veya Code Llama-Python yerine kullanılması önerilmiyor. Meta, blog gönderisinde, geliştiricilerin zaten geniş dil modellerinden (LLM) hata ayıklama veya yeni yazılımlar oluşturma konularında destek aldığını vurguladı. Şirket, asıl hedeflerinin geliştirici iş akışını daha verimli hale getirmek olduğunu ifade etti.

Meta’nın iddialarına göre, yapılan testlere göre Code Llama, herkese açık geniş dil modellerinden daha üstün bir performans sergiliyor. Ancak şirket, bu testlerin ve karşılaştırmaların hangi geniş dil modelleriyle yapıldığına dair detaylı bilgi vermiyor. Ek olarak, Meta’nın açıklamalarına göre, Code Llama’nın HumanEval kod testinde %53,7 puan aldığı ifade ediliyor. Meta’ya göre, Code Llama metin tabanlı komutlara dayalı olarak doğru şekilde kod oluşturabiliyor.

Meta, Code Llama’yı farklı büyüklükte üç farklı versiyon olarak sunacak. Bu versiyonların her biri 7 milyar ile 34 milyar parametre arasında değişen boyutlara sahip olacak. Bu modeller, toplamda 500 milyar kod token’ı ve kodla ilgili verilerle eğitildi. En küçük boyuttaki 7 milyar parametreli Code Llama versiyonu tek bir GPU üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlandı. Ayrıca, Code Llama, günümüzde yaygın olarak kullanılan Python, C++, Java, PHP, Typescript (Javascript), C# ve Bash gibi birçok programlama dilini destekliyor.

Yapay zeka destekli kod üretimi, bir süredir teknoloji şirketlerinin öncelikli ilgi alanlarından biri olarak öne çıkıyor. GitHub, GPT-4 tabanlı Copilot hizmetini Mart ayında kullanıma sunarak bu alandaki faaliyetlerini gösterdi. GitHub Copilot’a rakip bir ürün geliştiren Replit ise Nisan ayında 97.4 milyon dolarlık yatırım aldı.

Aynı dönemde Amazon, Bedrock projesiyle yapay zeka alanına adım attı ve CodeWhisperer ürününü duyurdu. Google da Nisan ayında AlphaCode, Codey ve Google Project IDX gibi yapay zeka destekli kod yazım araçları ve geliştirici platformlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu gelişmeler, teknoloji şirketlerinin yapay zeka ile desteklenen kod üretimi ve geliştirme alanına büyük ilgi gösterdiğini gösteriyor.