Pomega, Avrupa’nın İlk Lityum Pil Fabrikasını Açıyor

Kontrolmatik şirketlerinden Pomega Enerji Depolamaları, Türkiye ve ABD’de iki ayrı fabrikada lityum pil üretimine başlıyor.

29 Ağustos’ta Ankara’da düzenlenecek törenle faaliyete geçecek fabrikada lityum demir fosfat (LiFePO4) tabanlı prizmatik pil hücresi ve batarya üretimi gerçekleştirilecek.

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “giga” olarak nitelediği fabrikanın alanında Almanya’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyada eşsiz olacağını ifade etti. Bu alanda dünyadaki en büyük 10 üreticiden 6’sının Çin, 3’ünün Kore ve birinin Japonya’da bulunduğunu belirten Aslanhan, Avrupa’da henüz olmayan bir üretimi gerçekleştireceklerini vurgulayarak, Türkiye ve Avrupa’da önemli bir aktör olmayı amaçladıklarını belirtti. Aslanhan, Ar-Ge yatırımları konusunda da adımlar attıklarını, İstanbul Teknik Üniversitesi ve ABD South Carolina Üniversitesi ile Ar-Ge laboratuvarı kurma çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan

İlk aşaması tamamlanan Polatlı OSB’deki giga fabrikanın temeli 2022 yılında atıldı. İlk aşama üretime geçen fabrika için 2022-2025 yılları arasında toplamda 272 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

Türkiye, Orta ve Yakın Doğu ile Türk cumhuriyetlerine hizmet sunmayı amaçlayan fabrikada toplamda 600 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Fabrikanın tüm aşamaları tamamlandığında yıllık 3 bin MWh kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Son kullanıcılar için ev tipi elektrik depolama çözümlerinin de fabrikadan çıkan ürünlerle sağlanabileceği belirtildi. Şirket, ABD’nin Güney Carolina eyaletinde benzer bir fabrikanın inşaatını da sürdürüyor.