KOSGEB Savunma Sanayi’de Kadın Girişimcilere Destek Oluyor

Makine Mühendisi Büşra Yüksel, KOSGEB desteğiyle kurduğu atölyede Türkiye’nin önde gelen uzay, havacılık ve savunma sanayi firmalarına talaşlı imalatla parça üretiyor.

Makine Mühendisi Büşra Yüksel

Makine Mühendisi Büşra Yüksel, KOSGEB’in destekleriyle hayata geçirdiği atölyesinde, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayi sektörlerinde önde gelen firmalara talaşlı imalat yöntemiyle parça üretimi gerçekleştirmeye başladı. Elde edilen bilgilere göre, KOSGEB’in “genç girişimci desteğinden yararlanarak atölyesini bu yılın mart ayında kuran 28 yaşındaki Yüksel, talaşlı imalat alanında faaliyet gösteren nadir kadın girişimcilerden biri olarak öne çıkmakta.

Dünyanın En İyi Üniversitesi’nden Kabul Aldı

Yüksel, Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden lisans eğitimini tamamladıktan sonra, yüksek lisans eğitimi için İtalya’daki Politecnico di Torino Üniversitesi’ne gitti. Bu süreçte uzay ve havacılık alanında eğitim alan Yüksel, doktora eğitimine devam edebilmek amacıyla teknoloji ve mühendislik alanlarında dünya çapında en üst seviyede kabul gören Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) başvurarak kabul edildi.

Yurt dışından birçok iş teklifi almasına rağmen, çocukluk hayali olan uzay ve havacılık alanında yerli ve milli ürünler üreterek Türkiye’ye katkıda bulunmayı hedefleyen Yüksel, elektrik-elektronik mühendisi olan kardeşiyle birlikte “BUMA Mühendislik” adını verdikleri şirkette çalışmaya başladı.

5 Kişi İle Üretime Devam Ediyor

Yaklaşık 6 aydır Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde, 650 metrekare kapalı ve 250 metrekare açık alana sahip atölyede, 5 kişilik bir ekiple üretime devam ettiklerini ifade eden Yüksel, bu üretimin uzay, havacılık ve savunma sanayisi alanlarında büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şu şekilde devam etti:

“Talaşlı imalat, alüminyum, çelik, mühendislik plastikleri gibi ham malzemelerin işlenerek uçak, otomotiv, uzay, havacılık gibi sektörlerde kullanılabilir hale getirilmesi, son ürün elde edilmesi anlamına geliyor. Biz aslında parçaları montaja hazır hale getiriyoruz. Şu anda bu sektörün uzay, havacılık ve savunma sanayisine yönelmesinin sebebi, ülkemizin son dönemde yerli ve milli projelerini geliştirerek bu alanda ciddi bir yol almış olması. Bu sebeple talaşlı imalat şu an çok önde ve ileride. Biz de bu döngünün içinde yer alarak hem süreci desteklemeyi hem de sürecin bizi destekleyerek yetiştirmesini ve ülkemize fayda sağlamayı istedik.”

Hedef, “Cayrokopter” Üretmek

Yüksel, talaşlı imalatın yanı sıra “Cayrokopter” adını taşıyan (döner kanatlı ve pervaneli hava taşıtı) projesi üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

“Bu projede de hızla üretim aşamasına geçip ardından seri üretim yapmayı hedefliyoruz. Şu an projenin tasarım ve planlama aşamasındayız. Yakın zamanda prototipini oluşturmayı amaçlıyoruz ve bir yıl içinde üretim faaliyetlerine başlamayı düşünüyoruz. Savunma alanında kullanılabilecek havacılık projeleri geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Yaptığı tüm çalışmaların çocukluk hayallerini gerçekleştirdiğini vurgulayan Yüksel, “Her zaman uçaklara hayranlık duydum ve büyük bir sevgiyle yaklaştım. Şimdi uçakları ve onların bileşenlerini üretebilecek ve geliştirebilecek bir noktada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

Genç Girişimcilere Destek Çok Önemli

“Biz KOSGEB’in genç girişimci desteklerinden faydalanarak atölyemizi açtık. Şu an kendi AR-GE ve UR-GE projelerimiz kapsamında da KOSGEB ile görüşmelerimizi yürütüyoruz. Aynı zamanda devlet bankalarından kredi desteği aldık. Devletimiz gerek makine, teçhizat ve ekipman konusunda gerekse kalite belgelendirmelerinde ve personel aşamasında destekler sağlıyor. Ülkemizde üretilen parçaları tanıtmak açısından yurt içi ve dışı fuar destekleri de mevcut. Bu süreçlere entegre olup kendi ürünlerimizi üretebiliyor olmak da bizim için büyük avantaj. Tabii süreç içinde çeşitli zorluklar da yaşıyoruz. Mesela yurt dışından gelen makinelerin ülkeye girişlerinde izin sıkıntıları yaşanıyor. Şu an 1,5 aydır bir makinemiz yurt dışında hazır bekliyor ve izin olmadığı için çekemiyoruz. Bu sıkıntılara rağmen hem ailemin hem de ülkemizin verdiği destekle yolumuzda yürümeye devam ediyoruz.”

TEKNOFEST Ankara’da Yerini Alacak

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST etkinliğine 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında katılacaklarını belirten Yüksel, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara’daki festivalde, KOSGEB‘in standında yer alacağız. Bu yıl İstanbul’daki TEKNOFEST’e ziyaretçi olarak gitmiştim. Tüm TEKNOFEST’lerde yer almaya çalışıyorum. Hem ülkemiz için gurur verici hem de bizim gibi uzay, havacılık konusunda çalışan firmalar ve mühendisler için çok bilgilendirici bir platform. Aynı zamanda çocukların ilgisini çekmek açısından da güzel bir etkinlik. Festivalin, özellikle ülkemizdeki kadın ve kız çocuklarının, bu alanlara yönelmesine katkı sağlayacağına da inanıyorum.”