ŞOK Marketler’den 6’ncı Sürdürülebilirlik Raporu

ŞOK Marketler, 6. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlandı. Şirket, gıda israfını en aza indiren, atık miktarını azaltan ve enerji verimliliğini artıran projeleriyle büyük ilgi çekiyor.

Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren ve 10 bin 475 mağaza ile 46 binin üzerinde çalışanı bulunan ŞOK Marketler, sürdürülebilirliği merkezine alan yaklaşımıyla geleceğe yönelik uygulamalarını duyurdu. Şirket, 6. Sürdürülebilirlik Raporu‘nu kamuya açıkladı ve raporun güvenilirliğini bağımsız bir denetimle de sağladı.

ŞOK Marketler, “İsrafsız Şirket” modelini temel ilkesi haline getirerek raporunda enerji tasarrufundan su ve atık yönetimine, plastik azaltımından sürdürülebilir tarıma kadar geniş bir yelpazede örnek uygulamalarını sunuyor.

Raporda gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefinin önemine vurgu yapılırken, ŞOK Marketler’in çevresel sürdürülebilirlik çabaları, çalışan memnuniyeti, toplumsal sorumluluk ve ürün kalitesine odaklanan stratejileri detaylarıyla anlatılıyor.

Şirketin sürdürülebilirlik çabaları, “Bu Dünya Bizim” anlayışıyla şekilleniyor. Rapor, “Doğanın Geleceği İçin Çalışmak”, “Paydaşlarla Güçlenmek”, “Geleceğe İlham Vermek” başlıkları altında üç temel odak noktasında özetleniyor.

Bu doğrultuda sürdürülebilirlik çabaları arasında öne çıkan projelerden biri olan “Tarladan Sofraya Doğru Tarım Projesi”, hayata geçirildi. Bu proje sayesinde hem yerli üretim en üst düzeyde destekleniyor hem de israfın önüne geçiliyor. Şirket, söz konusu proje aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilerin ürettiği yüksek kaliteli ürünleri en avantajlı fiyatlarla müşterileriyle buluşturuyor.

ŞOK, sürdürülebilirlik projelerine devam ediyor

Aynı zamanda geniş mağaza ağı içinde uyguladığı “Mağaza Enerji Verimliliği Projesi” ile mağazalarındaki verimliliği artıran ekipmanları tercih eden şirket, yatırımlarıyla yüksek enerji tüketimine sahip sistemlere otomasyon özelliği ekleyerek enerji verimliliğini artırıyor.

2022 yılında bu projeye 6,2 milyon TL yatırım yaparak 7,5 milyon TL tasarruf sağlayan şirket, alışveriş deneyimini daha da iyileştirmek amacıyla e-ticaret ve dijitalleşme alanına verdiği önemle dijitalleşme ve Cepte ŞOK yatırımlarını devam ettirdi.

ŞOK Marketler, 46 bini aşan çalışanıyla değer oluşturma çabalarını sürdürürken, özellikle kadın ve genç çalışanların bu yapı içerisinde etkin bir rol üstlenmesine odaklanıyor. 2022 yılında kadın çalışan oranı ise yüzde 51‘e yükseldi.

ŞOK Marketler Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Demirel, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefiyle faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti. Demirel, israfsız şirket modeline sıkı sıkıya bağlı olduklarını, tüm mağaza ve depolarında enerjiyi tasarruflu ve verimli kullanmak için tedbir aldıklarını ifade etti.

Demirel, “Birlikten bereket”e dayalı yaklaşımlarıyla müşterilere yüksek kaliteli ve güvenilir ürünleri en uygun fiyatlarla sunmanın önemini vurguladı. Ayrıca verimlilik konusunda dijital yeteneklerini etkin bir biçimde kullanarak dijital altyapı yatırımlarını genişlettiklerini ifade etti.

Demirel, Türkiye’nin lider gıda perakende zincirlerinden biri olarak müşterilerinin gönüllerinde yer edinerek büyümeye devam ettiklerini söyledi ve ekledi:

“Türkiye ekonomisi için uzun vadeli değer yaratarak her anlamda sürdürülebilir olmak için çalışıyoruz. Bu vizyonla çevresel, sosyal, ekonomik ve dijitalleşme alanındaki gelişmeleri iş yapış modellerimize entegre ederek, finansal başarımızı ortaya koyduğumuz sürdürülebilir değerle perçinliyoruz.”

ŞOK Marketler Üst Yöneticisi CEO Uğur Demirel