Microsoft, Brookfield’le Büyük Enerji Anlaşması

Brookfield Asset Management ve Brookfield Renewable, ABD ve Avrupa’da 10,5 GW’tan fazla temiz enerji kapasitesinin geliştirilmesi için Microsoft ile 5 yıllık bir küresel yenilenebilir enerji anlaşmasını duyurdu.

Şirketlere göre, şimdiye kadarki en büyük kurumsal temiz enerji satın alma anlaşması ve daha önceki en büyük kurumsal PPA‘dan neredeyse 8 kat daha büyük BloombergNEF‘e göre, 2023’te toplam 46 GW’lık kurumsal PPA imzalandı.

Yeni anlaşma ile Microsoft, bulut hizmetlerindeki talebi karşılamak için yenilenebilir enerji kapasitesine erişim kazanacak. Teknoloji devi, 2021’de başlattığı “100/100/0 temiz enerji hedefiyle 2030’a kadar elektrik tüketiminin yüzde yüzünü 0 karbonlu kaynaklardan karşılamayı ve 2025’te tüm binalarda ve veri merkezlerinde yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanmayı kabul etmişti. Ayrıca, 2030’a kadar karbon negatif hale gelmeyi ve 2025’e kadar tüm binalarında ve veri merkezlerindeki elektrik tüketiminin yüzde yüzünü yenilenebilir enerjiden karşılamayı amaçlıyor.

Microsoft Yenilenebilir Enerji, CDR Genel Müdürü Adrian Anderson: Microsoft, tüm elektrik tüketicileri üzerinde kalıcı etki yaratmak için etkimizi ve satın alma gücümüzü kullanmak istiyor. Brookfield ile olan bu işbirliği, küresel olarak çeşitli enerji şebekelerinin yenilikçi gelişimini teşvik ediyor ve 2030 yılına kadar sıfır karbonlu enerji satın alımıyla eşleşecek şekilde elektrik tüketimimizi yüzde yüz oranında, yüzde yüz oranında gerçekleştirme hedefimize ulaşmamıza katkıda bulunuyor. Şirketlere göre, Brookfieldın 2026-2030 arası 10,5 GW üzerindeki yeni yenilenebilir enerji kapasitesi, şebekenin karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunacak ve bulut endüstrisinde yenilenebilir enerji kullanımını hızlandıracak. Anlaşma, güneş ve rüzgarın yanı sıra diğer karbonsuz enerji teknolojilerine odaklanacak.