Coca-Cola ve Microsoft Arasında Dev Yapay Zeka Ortaklığı

Microsoft, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, bulut bilişim ve yapay zeka hizmetlerinden faydalanmak amacıyla Coca-Cola ile 1,1 milyar dolarlık beş yıllık bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Microsoft ve Coca-Cola Company, kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada Coca-Cola’nın temel teknoloji stratejisini sistem çapında uyumlu hale getirmek, öncü teknolojileri benimsemek ve küresel olarak yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla beş yıllık stratejik bir ortaklık kurduklarını duyurdu. Ortaklık çerçevesinde Coca-Cola, Microsoft’un bulut bilişim ve yapay zeka hizmetlerinden faydalanacak.

Coca-Cola ve Microsoft’tan AI Ortaklığı

1,1 milyar dolar değerindeki 5 yıllık anlaşma kapsamında Microsoft ve Coca-Cola, çeşitli iş fonksiyonlarında üretken yapay zeka kullanım durumları geliştirmek için Azure OpenAI çerçevesinde işbirliği yapacaklar. Bu kapsamda, Microsoft 365 için Copilot’un işyeri üretkenliğini nasıl artırabileceğini test etmek de dahil olacak.

Copilot, ChatGPT’nin bir türevidir ve Microsoft’un OpenAI’a ait GPT-4 modeli üzerine inşa edilmiş ve özelleştirilmiştir. Profesyonellere yönelik e-posta yazma, özetleme, slayt oluşturma, sunum hazırlama gibi özelliklere sahip bir yapay zeka asistanıdır.

Öte yandan Coca-Cola ve Microsoft’un işbirliği yeni değil. Yaklaşık dört yıl önce Coca-Cola, Microsoft’un bulut ve iş yazılımlarını kullanmak üzere 250 milyon dolar değerinde beş yıllık bir anlaşma imzaladı ve tüm uygulamalarını Microsoft Azure’a taşıdı. Yapay zeka kullanımında ise Coca-Cola, bir yıldır üretken yapay zeka ile inovasyon yapıyor. Firma, pazarlamadan üretime, tedarik zincirine ve ötesine kadar her şeyi yeniden tasarlamak için Azure OpenAI hizmetinden faydalanıyor.