Girişimcilere 2 Milyon Destek Sunulacak

Bakan Kacır, gençlere, kadınlara, engellilere, gazilere ve şehit yakınlarına destek olmak amacıyla limit artırımı sağlanacağını belirtti. İşte ayrıntılar…

Bakan Kacır, KOBİ Ödülleri Törenine katıldı. Kacır, KOBİ Ödülleri Programının Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasında öncü rol oynayan KOBİ’lerin devlet tarafından takdir ve ödüllendirilmesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz programlar ve projelerle; araştırma ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla güçlü ve müreffeh Türkiye’yi inşa ettiğimizi belirten Kacır, “2023 yılında ihracatımız deprem felaketine rağmen 255,8 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Ekonomimiz 14 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Millî gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolar düzeyine çıkardık. İstihdam, 32,4 milyon kişi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan, istihdamın yüzde 70,6’sını sağlayan, Ar-Ge harcamalarımızın yüzde 28,8’ini, ihracatımızın yüzde 31,6’sını gerçekleştiren KOBİ’lerimiz; bu başarının mimarıdır, sahipleridir. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarırken beraber yürüdüğümüz yol arkadaşlarımızdır,” şeklinde konuştu.

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi

KOBİ’lerin rekabetçiliklerini ve inovasyon yetkinliklerini geliştirmeyi, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için olmazsa olmaz unsuru olarak gördüklerini belirten Kacır, “Kurulduğu 1990’dan 2002’ye kadar, yani 12 yılda sadece 4 bin işletmeye bugünkü değerlerle 1,2 milyar lira destek veren KOSGEB’in 2002’den bugüne kadar 1,3 milyon KOBİ’mize 180 milyar lira destek vermesini sağladık. Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birlikleriyle açtığımız 27 Teknoloji Geliştirme Merkeziyle 352 teknoloji girişimcisinin fikirlerinin hayata geçirilmesi yolculuğunda yanlarında olduk. Sanayimizin, girişimlerimizin ve KOBİ’lerimizin yeşil dönüşümü için Dünya Bankası ile iş birliğinde, ülkemizin yeşil dönüşümdeki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışması olan ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni başlattık. Program kapsamında KOSGEB’e ayrılan 250 milyon dolarlık finansmanla; KOBİ’lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik yeşil dönüşüm planlarını gerçekleştirmeleri için destek olduk. KOBİ’lerimizin kendi bünyelerinde güneş enerjisi sistemleri kurmaları için 14 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. Enerji, su ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklim değişikliğine dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar katkı veriyoruz,” ifadesini kullandı.

Girişimcilik Destek Programı

Türkiye Yüzyılında, KOSGEB destek programları odağında girişimciliği, sürdürülebilir büyümeyi, ölçeklendirme ve küresel rekabeti alarak yeniden yapılandırdıklarını söyleyen Kacır, “Hem mevcut desteklerimizle hem de uluslararası fon kaynaklarıyla, işletmelerimizin teknoloji seviyesini, insan kaynağını, rekabet güçlerini ve verimliliklerini artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu vesileyle yeni kurguladığımız Girişimcilik Destek Programını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Program ile, ülkemizin stratejik hedefleriyle uyumlu sektörlerde katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeline sahip girişimlerimize 2 milyon liraya varan finansman imkanı sunacağız. Girişimcilerimizin fikirden ürüne, üründen pazara giden yolculuklarını kısaltacak bu program ile; kabuğundaki inci misali Anadolu’nun dört bir yanında saklı cevherlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Ayrıca program kapsamında girişimcilerimizin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitini artırımlı uygulayacağımızı özellikle ifade etmek isterim. Bugünden itibaren başvuruları almaya başlayacağımız programın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum,” diye konuştu. Bakan Kacır, KOBİ, genç KOBİ, kadın KOBİ ve mezun KOBİ olmak üzere 4 kategoride ödül almaya hak kazanan 39 KOBİ’nin ödüllerini takdim etti.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör