Bir İlk: Güneş Enerjisiyle Çalışan Kulaklık


3M, dış ve iç mekan ışığını sürekli olarak şarja dönüştürebilen dünyanın ilk kendi kendini şarj eden kulaklığını CES 2024 etkinliğinde tanıttı. Bu kulaklık, güneş pili teknolojisi sayesinde enerjisini sürekli olarak yenileyebilme özelliğiyle dikkat çekiyor.

Cihaz, kısmen geri dönüştürülmüş plastik ve elektronik malzemelerden üretilirken, güneş pili tamamen güneş enerjisiyle çalışan bir tesis tarafından üretiliyor. Dünyanın ilk güneş enerjili iletişim kulaklığı, kendini şarj edebilme özelliği ile öne çıkıyor. Cihaz, mevcut ışığı kullanarak temiz elektrik enerjisine dönüştürerek iç mekanlarda da çalışabiliyor. Yani sadece güneş ışığına değil, ortamdaki ışık da cihazın enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli olabiliyor.

3M PELTOR WS ALERT XPV adlı kulaklık, aşırı gürültülü ortamlarda çalışanlar için özel olarak tasarlandı. Bu kulaklık, kullanıcıların iletişim kurmalarını, üretkenliklerini sürdürmelerini ve güvenliklerini sağlamalarını amaçlayan bir araç olarak öne çıkıyor. Bluetooth özellikli olan cihaz, diğer Bluetooth uyumlu cihazlara bağlanabilme yeteneğine sahip. Ayrıca cihazda gürültüyü engellemek için dahili bir mikrofon da bulunuyor.

Kulaklık üzerinde bulunan Bas-Dinle (PTL) düğmesi, kullanıcıların kulaklığı çıkarmadan çevrelerini dinleme imkanı sunuyor. Bu özellik, Bluetooth akışını duraklatarak iş arkadaşlarının veya çevrenin sesini duymak için ortam mikrofonlarını devreye sokuyor.

3M, kulaklığının tüm enerji ihtiyacını güneş pilleri aracılığıyla karşılıyor. Bu piller, İsveçli Exeger firması tarafından üretilen Powerfoyle adlı ürünlerden oluşuyor. Powerfoyle güneş pilleri, cihazın içerisinde bulunan 1000mAh’lik lityum bataryayı sürekli olarak dolu tutarak ürünün şarjının hiç bitmemesini sağlıyor. Kulaklığın fiyatı 600 dolar olarak belirlenmiş olup ürünün mart ayında piyasaya sürülmesi hedefleniyor.