ASELSAN’ın Hava Savunma Sistemi GÖKSUR Ve Lazer Silahı GÖKBERK Vitrine Çıkıyor

ASELSAN, İstanbul’da düzenlenecek olan IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda yeni savunma teknolojilerini sergileyecek. IDEF’23’te ASELSAN, GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi ve GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi’ni tanıtacak.

ASELSAN GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi

GÖKSUR, önleyici füze olarak TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen BOZDOĞAN füzesini kullanacak. GÖKSUR, gemi savar füzeleri, silahlı/silahsız insansız hava araçları, seyir füzeleri, savaş uçakları ve helikopterler gibi tehditlere karşı hava ve füze savunma görevini icra edecek.

Henüz teknik özellikleri açıklanmayan GÖKSUR’un üç farklı konfigürasyona sahip olacağı biliniyor. GÖKSUR, 360 derece tehdit imha kabiliyetine, yeni nesil IIR arayıcı başlıklı güdümlü mermilere, çoklu hedef önleme yeteneğine, bağımsız veya platforma entegre çalışabilme özelliğine, veri bağı ile ara safha güdümüne ve yüksek tek atım önleme olasılığına sahip olarak öne çıkacaktır.

GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi

Lazer silah teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu alana odaklanan ASELSAN, 5 kW gücündeki GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi’ni geliştirdi. 5 kW lazer silahı, tehditleri fiziksel olarak imha etme yeteneğine sahip. Lazer silah teknolojisi sayesinde görüş hattı gerektirmeden hedefi vurabilme, atış maliyetini düşürme, hassas yönlendirme ve hareketli nesneleri takip etme gibi avantajlar sağlayacak.

GÖKBERK’in öncelikli kullanım alanları kara ve deniz platformları, enerji santralleri, havaalanları, sınır karakolları, karargah binaları ve konvoy geçiş güzergahları olarak planlandı. Gelecekte lazerin etkinlik gösterme yeteneği ve güç seviyesinin geliştirilmesiyle birlikte, lazer silah teknolojisinin hava savunma sistemlerine entegre edilmesi planlanıyor. GÖKSUR ve GÖKBERK hakkında daha fazla bilgi IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda öğrenilecek. IDEF’23, 25-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek ve savunma sanayi profesyonellerine ve bu alanda kariyer hedefleyen öğrencilere kapılarını açacak.