10 Maddelik Yeşil Endüstriyel Devrim Planı Neler İçeriyor ?

İngiltere Başbakanlığı Hükümetin 10 maddelik “Yeşil Endüstriyel Devrim Planı”nı açıkladı. Planının uygulanmasıyla 2030 yılına kadar yaklaşık 250 bin yeni istihdam yaratılması hedefleniyor. Peki, plan başka neler içeriyor?

İngiltere, 250 bin kişiye istihdam imkânı sunacak sanayi devrimi için 10 maddelik planını açıkladı.

Temiz enerji, ulaşım, doğa ve yenilikçi teknolojileri kapsayan plan, İngiltere’nin 2050 yılına kadar gerçekleştireceği iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı sağlayacak.

Önümüzdeki yıl Glasgow’da yapılacak COP 26 İklim Zirvesi öncesinde önemli bir adım olarak gösterilen bu gelişmeyle 12 milyar sterlinlik hükümet yatırımı harekete geçecek.

Planının merkezinde, yeşil sanayi devrimini ileriye taşıyacak, geleceğin yeşil iş alanlarını ve endüstrilerini inşa edecek olan Kuzey Doğu, Yorkshire, Humber, West Midlands, İskoçya ve Galler dâhil olmak üzere İngiltere’nin endüstriyel merkez bölgeleri bulunuyor.

Birleşik Krallık ’ın güçlü yönleri etrafında inşa edilen 10 maddelik plan şunları içeriyor:

1.Açık deniz rüzgâr enerjisi

Hükümet açık deniz rüzgâr enerjisinden elde edilen enerjiyi, 2030 yılına kadar dört katına çıkarmayı, böylece 60 bin kişiye iş imkânı sunulmasını hedefleniyor.

2. Hidrojen

2030 yılına kadar hidrojenden elde edilen enerjinin 5 GW’a yükselmesi, düşük karbonlu hidrojen üretim kapasitesi oluşturulması ve 10 yılın sonunda tamamen hidrojenle ısıtılan bir kasabanın hayata geçirilmesi hedefleniyor.

3. Nükleer enerji

Büyük bir nükleer santrale ek olarak, enerjide yeni nesil küçük ve gelişmiş reaktörler geliştirerek 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

4. Elektrikli araçlar

Yeni elektrikli araçların satın alınması için teşvik verilmesi ve şarj noktalarının sayısının artırılması planlanıyor. Ayrıca, 2030 yılında benzin ve dizelle çalışan yeni araçların satışı yasaklanacak.

5. Toplu taşıma, bisiklet ve yürüyüş

Toplu taşıma, bisiklet ve yürümek teşvik edilecek.

6. Daha yeşil havacılık ve denizcilik

Gelecek dönemde sıfır karbon emisyonu hedefine uygun uçak ve gemilerin üretilmesi için araştırma faaliyetleri desteklenecek.

7. Evler ve kamu binaları

Evler, okullar ve hastaneler yeşil enerjiye uygun şekilde dönüştürülecek ve enerji verimli hale getirilecek. Bu adım ile 50 bin yeni iş imkânının oluşturulması ve 2028 yılına kadar her yıl 600 bin ısı pompası kurulması hedefleniyor.

8. Karbon yakalama

2030 yılına kadar 10 MT karbondioksitin ortadan kaldırılması ve emisyon depolama teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

9. Doğa:

Doğanın korunması için her yıl 30 bin hektar ağaç dikilecek. Bunu yaparken, binlerce iş alanı da yaratılacak.

10. Yenilik ve finans

Londra’nın finans merkezi City of London yeşil finans merkezi haline getirilecek.