Robotik Kodlama Nedir ? Nasıl Öğrenilir

Robotik kodlama, genellikle makine ve kontrol sitemi, elektronik, bilgisayar ve uzay bilimlerinin her birini içerisinde barındıran ortak çalışma yerinde bütün gerekli olan yazılım kodları sayesinde makinelerin iletişim halde olmasını sağlamasıdır. Mekanizma tasarımlarını kontrol altında tutmak için yapı sistemlerine elektronik donanım ilave edilmesi, dijital bir ortam yerinde kontrol edebilme ve belirli ortam alanında birtakım koşullara göre çalışma sağlamak için gerekli olan kodlar bulunur.

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik ise daha çok bilgisayar, yazılım, mekatronik, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik ve elektronik gibi pek çok mühendislik disiplinini bir nokta da barındıran bir bilim dalı olarak bilinir.

Robotik Sistemler Nelerdir?

Endüstriyel robot, maddeler, parçalar, aletler veya özel işlem takımlarını, çeşitli programlar halinde istenilen her görev açısından hareket etme imkanına sahip olan bir tasarım olarak günümüzde kullanılır. Robotik kodlama olarak öncelikli olarak 1905’de ilk eklemli kol geliştirilmiştir. Özellikle en çok endüstriyel otomasyonun ve bilgisayar uygulamasının üretim sisteminde kullanım sağladığı için bu alanda pek çok gelişme göstermiştir.

İlk eklemli kolun 1905 tarihinde gelişmesiyle beraber mikroişlemci teknolojisindeki gelişmeye bağlı olarak robotlar oldukça çeşitli şekil, tip ve büyüklüklere göre kullanım sağlamış olur.

Robotlar oldukça geniş bir görev alanına sahip olur. Genellikle robotlara olan ilgi ve ihtiyaç güçlü bir ekonomik performansın sağlamış olduğu rekabet ortamı ve bütün iş alanına uyum sağlamasıyla alakalı olur. Genelde bu iş lan yerleri ise boya işleri, kaynak yerleri, herhangi bir ürünü bulunduğu yerden alıp başka yere koyma işlemleri gibi olarak belirtilebilir.

Robotik Kodlama Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Genelde kodlama eğitimi için çocukların okuma ve yazma öğrenip bildikleri 5 ve 7 yaş aralığı uygun görülür. Özellikle başlı başlına bir kod çözmek ve yaratıcı becerisi olan okuma ve yazma eylemi, daha iyi bir teknik kodlama eğitimine başlayabilmek için oldukça iyi bir fırsat olanağı sağlar. Bu hususta İngiltere 2014 yılından beri 5 yaşını tamamlamış bütün çocuklara robotik kodlama eğitimi olanağı sunuyor.

Amerika’da bulunan okulların pek çoğu müfredat sistemlerine kodlama dersleri eklemiş vaziyettedir. Avustralya’da ise çoğu okullar kodlama derslerini zorunlu bir ders olarak arasına dahil etmiş durumdadır. Kodlama eğitimi içerisinde pek çok bilgi öğretiliyor. Atölyeler ve özelleşmiş kurslar sayesinde her yaş grubunda bulunan çocuklara kodlama becerisi sağlanabilecek eğitim programları imkânı sunuluyor. Bu sayede çocuklar bu avantajlardan yararlanıp bilgi ve beceri sahibi olabiliyor.

Nasıl Öğrenebilirim Bu Robotiği

Robotik kodlama ve robotiği öğrenmenin hatta evinize getirmenin oldukça uygun yolları bulunur. Pek çok yolu bulunduğu için doğru başlangıcı bulma konusunda zorluk çekebilirsiniz. Sizin için hangisinin ne işe yarayacağı gibi bütün her şeyin iyi yolunu bulmanın en iyi yöntemi bütçe durumu, yaş grubu seviyeyi kısıtlı bir hale getirmektir. Bundan sonrasında en çok tercih edilen, eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenilen seçeneklerden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

Code.Org

Code.org ilk etapta Amerika’daki pek çok öğrencilerin bilgisayar öğrenmesini sağlayan bir organizasyon sistemidir. Robotik kodlama hemen hemen bütün dünya da oldukça yaygın bir şekilde kullanım sağlar. Yalnızca ücretsiz kodlama dersi kütüphanesi sayesinde değil, bunun yanı sıra 30’u geçik dilde bütün dünyada bulunan öğrencilerin belirli bir oranda katılım sağladığı yıllık “ Hour of Code” etkinliğiyle kodlamanın daha yaygın bir hale gelmesini hedefler. Etkinlikler genellikle herkese açık olur.

Code.org kâr amacı gütmediği için ve bilgisayar bilimlerine erişimi daha da yaygın bir hale getirmek için çalışma sağlar. Amacı ise her okulda bulunan bütün öğrencilerin aynı fizik, kimya ve matematik gibi kodlamayı en iyi şekilde öğrenme fırsatına hâkim olmasıdır.

Mbot ve Makeblock ile Robotik Kodlamaya Başlayın

Günümüz koşullarında teknoloji sisteminin çok hızlı gelişmesiyle beraber genellikle artık herkes bilmekteki geleceğin dili Robotik kodlama yöntemidir. Eğer ki bir mBot’unuz var ise kodlama konusunda gelişim göstermek için bu ders çok daha iyi bir fikir olur. Bu derste daha çok mBot’un nasıl kurulduğu, nasıl programlanabildiği ve Mbot sayesinde çok daha farklı projeler geliştirmeyi öğrenmeniz mümkün olabilir.

MBot’un programlanma sırasında kullanacağınız mBlock programının nasıl kullanıldığını öğreneceksiniz. MBlock programı sayesinde animasyon tasarlamayı dahi öğrenebilirsiniz. Mbot dersi ile robot programlamak çok kolay ve basit olur. Derse kayıt olup Mbot öğrenmeye hemen başlamanız sizin için çok daha avantajlı olabilir.

Robotikle Uğraşanlarda Hangi Malzemeler Olmalı

Robotik kodlama seti ve robotlarda kullanım yerleri ve malzeme ihtiyacı değişiklik gösterse de genellikle hep aynı yapı standartlarına sahip olurlar. Özetlemek gerekir ise bulunan ortamdan bilgi sinyaline ulaşmak için sensöre, bilgiyi işlem altına alıp ona göre karar verme ve çıkış sinyali oluşturabilmek için kontrolcüye, gelen çıkış sinyaline göre de davranış sunabilmek için aktüerlere gereksinim duyulur.

Kontrol Kartları

Kontrol kartına genellikle robotun beyni denilebilir. Sensör sayesinde sağlanan bilgiye göre çıkış yerinde yer alan motor, LED, selenoid valf gibi pek çok sisteme komut emri gönderir. Kontrol kartları ise kendi içerisinde iki gruba ayrılır. Bunların biri mikro kontrolcüler olurken diğeri de tek kart bilgisayar olarak bilinir. Mikro kontrolcüler ise sadece tek bir programı çalıştırmak için tasarlanmış olur. Sensör bilgisi almak için, motor çalıştırmak ve haberleşme birimini yönetmek için kapasiteye sahip olur.

Mikro kontrolcüler için örnek vermek gerekir ise Arduino, PIC ve mBed bunlara örnektir. Tek kart bilgisayar ise genellikle günlük hayatta kullanılan bilgisayarlar ile aynıdır. Aynı anda pek çok işi beraberinde gerçekleştirebilirler. Ram, kalıcı bellektir ve çok fazla giriş, çıkış sistemi bulunur. Ne kadar pek çok işi yapabilme kapasitesine sahip olsalar da aynı anda birden fazla program çalıştığı için zaman-kritik uygulamalar konusunda başarı gösteremeyebiliyorlar.

Sensörler

Robotik için sıcaklık, mesafe, ışık gibi fiziksel büyüklüğü elektrik sinyaline dönüştürmek ve bu bilgiyi işlem altına alacak karar mekanizmaları kurulumu sağlamak için sensörlere ihtiyaç duyulur. Bütün sensör çeşitlerine bakıp kendinize göre en ideal bir sensörü tercih edebilirsiniz.

Motorlar

Robotlarda kullanım yerine göre servo motor, DC motor ve step motor çeşitleri yer alır. Robotun en iyi şekilde çalışması için motor oldukça önemli bir etkendir. Robotlarda motor tercihi sırasında tipi, fiyatı, kullanım kolaylığı, güç, hız ve pozisyon gibi kriterlere de dikkat etmeniz gerekir.

Motor Sürücüler

Motorun pwm ayarını kontrol etme işlemini sağlar. Motorların hız seviyesi ve yön olasılığı motor sürücüleri neticesinde kontrol atında tutulur. Her motor tipine göre uygun olacak şekilde motor sürücü çeşitleri bulunur.

Piller

Piller robotik sistemlerin ve robotlarım elektrik enerjisini sağlar. Kullanım alan yerine göre çok daha farklı pil çeşitleri yer alır.

Kablosuz Haberleşme Modülleri

Kablosuz çalışma gerçekleştirmek için bu tip modüllere ihtiyaç duyulur. Bluetooth, Wifi gibi protokoller sayesinde robotu uzaktan kontrol etme imkânı bulunur. Aynı zamanda internete bağlı olarak da bir cihaz haline getirmek çok daha kolay olur.