“Yeni Enerji Kaynaklarının Keşfi, Kimya Sanayisinin Üretimini Güçlendirecek”

#image_title

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Başkanı Saadettin Çağan, Türk kimya endüstrisinin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artacağını ve yeni fırsatlar doğacağını söyledi.

Çağan, katma değeri yüksek yenilikçi üretim merkezlerinin kurulması ve doğal gaz ile petrol keşiflerinin ekonomiye kazandırılmasının önemini vurguladı. Kimya sektöründe petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya, vernik, sentetik elyaf ve soda gibi kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin ağırlıklı olarak yer aldığını belirten Çağan, enerji maliyetlerinin sektörün önemli bir kalemi olduğunu ifade etti. Çağan, yeni enerji kaynaklarının sektörün üretim gücünü artıracağını ve Nisan itibarıyla sanayide kullanılan doğal gaz ve elektrikte yapılan indirimlerin ihracatçı firmaların küresel pazarda güçlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervinin enerji ithalatını azaltacağını, ihracatçı firmalara daha uygun maliyetle tüketim imkânı sağlayacağını ifade eden Çağan, “Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarında sondaj gemisi filosunun güçlenmesi ve keşfedilen yeni petrol sahaları, sektörün geleceği açısından heyecan veriyor. Türkiye’nin hem karada hem denizde hidrokarbon kaynaklarına ulaşmasıyla petro kimya tesislerinin sayısının artması, sektörümüzün ithalata bağımlılığını azaltacak, hammadde maliyetlerinde avantaj sağlayıp ihracatçı firmalarımızın küresel ticaretteki rekabetçiliğini artıracaktır” dedi.

“Fizibilite Çalışmaları Sanayicilerle Paylaşılacak”

Adana’daki Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi-Kimya Vadisi’nin katma değeri yüksek kimyasalların üretim teknolojisinin geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yaptığını bildiren Saadettin Çağan, “Burada tarım, tekstil, kozmetik, gıda, ambalaj ve otomotiv sektörlerinde kullanılan katma değeri yüksek kimyasalların üretim teknolojisinin geliştirilmesi, fizibilitesi yapılan kimyasalların girişimcilerin ve sanayicilerin bilgisine sunulması alanlarında çalışmalar yürütülüyor” diye konuştu.