Tüpraş İzmir Rafinerisi’nde Hibrit Santral Dönemi Başlıyor!

Tüpraş İzmir Rafineri Tesisi, Güneş Enerji Santrali ve Rüzgâr Enerji Santrali’nin eklenmesiyle Termik Kojenerasyon ünitesine dönüşerek birden fazla kaynaklı elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Tüpraş İzmir Rafineri Tesisi, Termik Kojenerasyon Santrali’ne ek olarak 1,2415 MW kurulu güce sahip bir Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak.

Tüpraş, hibrit santralle enerji üretimini artıracak

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi, İzmir ili Aliağa İlçesinde bulunan Tüpraş İzmir Rafineri Santrali’ne yardımcı kaynak olarak 1,2415 MW kurulu gücünde bir Güneş Enerji Santrali (GES) ve 12,6000 MW kurulu gücünde bir Rüzgâr Enerji Santrali (RES) kurma planları yapıyor. Projenin toplam değeri 462,5 milyon lira olarak tahmin ediliyor.

Proje kapsamında mevcut Termik Kojenerasyon santrali (4 adet buhar türbini ve 2 adet gaz türbini) toplamda 92,31 MWe kurulu güce sahip olacak. Toplam kapasitesi ise 108,5516 MWm/92,3100 MW olarak belirlenecek. Yardımcı Rüzgâr Enerji Santrali (RES) tek başına 50 milyon 400 bin kWh/yıl, Güneş Enerji Santrali (GES) ise tek başına 2 milyon 600 bin kWh/yıl elektrik üretecek. Planlanan projenin ardından İzmir Rafinerisi’nin ortalama yıllık elektrik üretim kapasitesi 647 milyon kWh/yıl olacak. Üretilen elektrik, Aliağa-1 TM üzerinden 34,5 kV gerilim seviyesiyle ulusal enterkonnekte sisteme bağlanacak.