Sabancı Holding, Yenilenebilir Enerji Portföyünü Büyütüyor

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Zaimler, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili olarak şu ifadeyi kullandı: “Önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’de faaliyete geçirilecek her üç rüzgar ve güneş enerjisi santralinden biri, Sabancı Topluluğu’nun imzasını taşıyacak.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili olarak şu ifadeyi kullandı: “Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye’de faaliyete geçirilecek her üç rüzgar ve güneş enerjisi santralinden biri Sabancı Topluluğu imzası taşıyacak.” Holding tarafından yapılan açıklamaya göre, Sabancı Topluluğu, öncelikli büyüme alanı olarak belirlediği sürdürülebilir enerji ve iklim teknolojilerindeki yatırımlarına devam ediyor.

Kıvanç Zaimler

Enerjisa Üretim tarafından gerçekleştirilen rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarıyla, Türkiye’deki kurulu gücünü 5 bin megavatın üzerine çıkarmak için çabalarını sürdüren Sabancı Topluluğu, yenilenebilir enerji alanındaki deneyimini uluslararası pazarlara taşıyacak önemli bir yatırıma daha imza attı.

Bu çerçevede, Sabancı Holding’in tamamen sahibi olduğu Sabancı İklim Teknolojileri AŞ bünyesinde faaliyet gösteren ABD merkezli Sabancı Renewables Inc, ABD merkezli Oriana Solar LLC şirketinin tamamını satın aldı. Oriana Solar LLC, Teksas eyaletinde 232 megavatlık güneş enerjisi santrali ve 60 megavatlık enerji depolama tesisi lisansına sahip.

ABD’deki kurulu gücü 500 megavatı aşmış olacak

Bahsi geçen santral yatırımı için mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesinin (EPC) en kısa sürede imzalanması hedeflenmekte. Proje yatırımının 2023 yılı içinde başlatılması planlanmakta olup, 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması amaçlanmakta.

Gerçekleştirilecek güneş enerjisi santrali, Sabancı Topluluğu’nun ABD’de hayata geçireceği ikinci yenilenebilir enerji yatırımını temsil edecek. Geçen yıl duyurulan ve Teksas’ta devam eden inşaat çalışmalarına sahip olan 272 megavatlık Cutlass II güneş enerjisi santrali ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Bu iki yatırımın tamamlanmasıyla birlikte, Sabancı Topluluğu’nun ABD’deki yenilenebilir enerji portföyü 500 megavatın üzerine çıkacaktır. Ayrıca, kısa bir süre içinde bu kapasitenin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

“Türkiye ile dünya arasında köprü olmaya devam ediyoruz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye ile dünya arasında köprü görevi görmeye devam ettiklerini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

‘Yenilenebilir başta olmak üzere enerji alanında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, Türkiye’de özel sektöre öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Enerjisa Üretim şirketimiz aracılığıyla bir yandan toplam 1.000 megavat büyüklüğündeki rüzgar enerjisi santrallerimizi kademeli olarak devreye almaya hazırlanırken, bir yandan da mevcut santrallerimizde planladığımız kapasite artırımlarıyla, Türkiye’deki kurulu gücümüzü 5.000 megavatın üzerine çıkarmak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.’

‘Bununla birlikte, enerji ve iklim teknolojilerindeki büyüme stratejimizin bir diğer ayağı da yurt dışındaki rekabetçi pazarlarda yenilenebilir enerji portföyümüzü büyütmek. Bu doğrultuda ABD’deki ilk güneş enerjisi yatırımımızı geçtiğimiz yıl açıklamıştık. 272 megavatlık Cutlass II santralimizin inşaat süreçlerine devam ederken, imzalarını attığımız Oriana Solar LLC ile de bölgedeki varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Öte yandan, ABD’deki yatırımlarımız sadece üretimle sınırlı değil. Stratejik yönümüzü, ‘geleneksel’ teknolojilerden ‘yıkıcı’ teknolojilere doğru çevirirken, devrim niteliğindeki fikirlere gerçekleştirdiğimiz erken aşama yatırımlarla dünyadaki enerji geçişine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ABD merkezli toplam 4 farklı fon ve startup’a yatırım yaptık. Bu yıkıcı teknolojilerin geliştiricileri arasında yer alarak, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi Türkiye enerji sektörünün kullanımına sunmak en büyük hedefimiz.’