Robotik Ameliyatla Akciğer Nakli Gerçekleştirildi

İspanya tarihinde ilk defa bir hasta, robotik cerrahi yöntemi kullanılarak akciğer nakli operasyonu geçirdi.

Vall d’Hebron Hastanesi‘nde gerçekleştirilen robotik bir ameliyatın ayrıntıları, medya mensuplarına bir basın toplantısında sunuldu. Akciğer nakli, kaburgalara zarar vermeden göğüs altından küçük bir kesiden tamamen robotik olarak gerçekleştirilen bir ameliyatla başarıyla yapıldı. Ameliyatın şubat ayının sonunda gerçekleştirildiği ve yaklaşık 5 saat sürdüğü açıklandı.

Hastanenin akciğer hastalıkları bölümü şefi Albert Jauregui, benzer bir ameliyatın daha önce sadece New York’taki Mount Sinai Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini, ancak orada robotik teknolojinin kısmen kullanıldığını belirtti. Jauregui, Vall d’Hebron’daki robotik ameliyatın öncü olduğunu ve bu tekniğin uluslararası alanda ilerlemesinde bir kilometre taşı olacağını söyledi.

Jauregui, akciğer nakli ameliyatlarının, organlara ulaşmak için göğüs kafesinde büyük bir kesinin açılması ve kaburgaların kırılması gerektiği için zorlu ameliyatlar olduğunu söyledi. Ancak yeni teknik sayesinde, göğüs kafesinde bu tür bir kesinin yapılmadan ve kaburgalara zarar vermeden, “sanki bir arabanın kaportasını açarmış gibi küçük bir kesiyle” robotik ameliyatın yapılabildiğini ifade etti.

Jauregui, yeni teknik sayesinde ameliyat sonrasında yoğun bakım, hastanede kalış süresi ve ağrıların azaltıldığını, solunum rehabilitasyonunun ilerlemesine olanak sağlandığını aktardı.

Robotik ameliyatla akciğer nakli yapılan 65 yaşındaki Xavier isimli erkek hasta, sonuçtan çok memnun olduğunu ve ameliyat sonrası dönemde hiç ağrı hissetmediğini vurgulayarak, doktorların yanı sıra donörün ailesine de teşekkürlerini sundu.