OSB’lerin Hedefi “Sıfır Karbon”

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), iklim değişikliğiyle ve sıfır karbon düzenlemeleriyle uyum sağlama amacıyla birçok çalışma ve proje hayata geçirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), iklim değişikliğine ve sıfır karbon düzenlemesine uyum doğrultusunda birçok çalışma ve proje hayata geçirdi. Hindistan’da geçen günlerde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, iklim eylemi hedeflerine dair taahhütler yer almıştı.

Bildiride, mevcut hedefler ve politikalar aracılığıyla küresel olarak 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma çabalarının izleneceği ve teşvik edileceği, gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon emisyonlu geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarının kolaylaştırılacağı ve gelişmekte olan ülkelerin 2030’a kadar emisyon hedeflerine ulaşmaları için gereken 5,8-5,9 trilyon dolarlık ihtiyacın belirtildiği not edilmişti.

“LED aydınlatma projemizi yıl sonuna kadar yüzde 30 tamamlamayı planlıyoruz”

İklim eylemi çalışmalarını ve projelerini AA muhabirine açıklayan İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, ülke ekonomisinin bel kemiği olan OSB’lerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde olduğunu belirtti. Gültekin, bu çerçevede İvedik OSB’nin, Bakanlık tarafından verilen sıfır atık belgesini aldığını ve yeşil mutabakat, sürdürülebilirlik ve sıfır karbon ayak izi politikalarını yönetim politikası haline getirdiğini ifade etti.

Bölgede faaliyet gösteren 15 üretici firmanın toplamda 1596 megavat gücünde güneş enerji santrali (GES) kurulumuna katkı sağladıklarını belirten Gültekin, “Ayrıca 5 firmamızın toplamda 0,374 megavat gücünde GES kurulumu için başvurularını destekliyoruz.” dedi. Gültekin, bölgede kullanıcıların hizmetine sundukları 11 elektrikli şarj istasyonu olduğunu ve geri dönüşebilen atıkları ayrı ayrı toplayabilmek için 5 atık getirme merkezi kurarak, bu atıkların çevreye zararını engelleyip ekonomiye katkı sağladıklarını da vurguladı.

2053 net sıfır emisyon hedefi kapsamında bölgede yürütülecek diğer projelere ilişkin de bilgi veren Gültekin, şunları ifade etti:

“İvedik OSB olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destek ve yönlendirmesiyle gerçekleştirdiğimiz projelerimizde, 0,240 megavat elektrik üretecek güneş enerjisi santrali kurulumunu 2024 yılı içinde tamamlamayı, scada sistemi kurulumu ile araç yakıt tüketimlerimizi azaltarak işletme verimliliğimizi artırmayı, 0,16 megavatlık GES yatırımımızın inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bölgemizin aydınlatılması için LED aydınlatma projemizi yıl sonuna kadar yüzde 30 tamamlamayı planlıyoruz.”

“Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na istinaden 4 proje yürütülüyor”

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sıfır emisyon hedefi kapsamında bölgede “Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi”nin kurulduğunu belirtti. Bu ofis aracılığıyla firmalara yeşil dönüşüm danışmanlığı sunduklarını ifade eden Aydın, aynı zamanda Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve farkındalık faaliyetleri, karbon ve su ayak iziyle ilgili rehber dokümantasyon, kurumsal sürdürülebilirlik hedefleri oluşturma ve sürdürülebilir sanayi stratejileri geliştirme ve uygulama gibi çeşitli hizmetler verdiklerini vurguladı.

Aydın, iklim eylemi çerçevesinde şimdiye kadar yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kümelenmesinden enerji verimliliği ve endüstriyel simbiyoz çalışmalarına, firmaların çatılarında GES zorunluluğu getirilmesinden yeşil OSB sertifikasyonuna kadar birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini dile getirdi. Ayrıca, mevcut hizmet veren OSB idari binasının yeşil ve sürdürülebilir bir şekilde inşa edildiğini ve bu özelliğiyle Türkiye’de ilk olduğunu belirtti. Aydın, “Bu özelliğiyle LEED Platin sertifikası alabilme yeterliliğine sahip, kendi alanında ilk bina uygulamasıdır.” dedi.

Yeşil Dönüşüme “Yeşil Alan” Vurgusu

Yeşil dönüşümün yeşil alansız olamayacağını belirten Aydın, sanayi bölgelerinde “yeşil dönüşüm” başlığı altında yer alan ağaçlandırma ve biyo-çeşitlilik konusuna da hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi. Aydın, şunları kaydetti:

“Düzenli olarak firmalar ve çalışanların katılımıyla yeşil alan olarak planlanan bölgelerde ağaç dikme etkinlikleri yapılıyor. Burada amaç, doğal bir çevrenin oluşturulmasıyla hava kirliliğini önleyici faaliyetlerin sürekliliğini sağlamaktır. Sürdürülebilir endüstri anlayışı çerçevesinde Türkiye’de ilk defa yeşil enerji temalı teknopark, OSTİM’de kuruldu. Binası ve çevre düzenlemeleri, sürdürülebilir tasarım prensibiyle hayata geçirilmiştir. Bu doğrultuda teknoparkta kurulması planlanan sürdürülebilirlik merkezi için de projelendirme ve strateji çalışmaları yürütmekteyiz.”