Turkcell Sürdürülebilirlik Hedeflerini Paylaştı

Turkcell Finans’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kamil Kalyon, BM Genel Kurulu ve Küresel Amaçlar Haftası’nda Turkcell’in sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı.

Turkcell’den Sürdürülebilirlik Hedefleri: Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kamil Kalyon, ‘Tüm iş süreçlerimize insan odaklı ve çevreye duyarlı bir kurumsal yaklaşımı entegre ettik. Kendimize kısa, orta ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri belirledik. Özetle, sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, tüm çalışmalarımızda çevremize, topluma, işimize ve dünyamıza olumlu iz bırakmayı amaçlıyoruz.’ dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 78’inci Genel Kurulu ve Küresel Amaçlar Haftası, bu yıl ‘Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi’ temasıyla devam ediyor.

İklim Kriziyle Mücadelede Finansman

Etkinlikte, özel sektör yatırımlarının ve taahhütlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmada hızlandırılması, temel iş süreçlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleyecek şekilde dönüştürülmesinde CFO’ların rolü, Bilim Temelli Hedefler’e (SBTs) ulaşmak için yapılan yatırım planları, küresel amaçlara ulaşmak için gerekli sermaye akışının sağlanması gibi konular ele alındı.

Sera Gazı Emisyonu Azaltım Sözü

Sürdürülebilir finansman konusunda stratejik bir ortaklık kuran Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nin (SBTi) de yer aldığı bir etkinlikte, Turkcell’in 2030 sera gazı azaltım hedefleri açıklandı. SBTi tarafından onaylanan bu hedeflere göre, Turkcell, 2030 yılına kadar 2020 baz yılına göre mutlak Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 50,47 oranında azaltmayı taahhüt etti. Ayrıca, mutlak Kapsam 3 emisyonlarını da yüzde 25 oranında azaltmayı hedefledi. Yapılan açıklamada belirtildiğine göre, Turkcell bu taahhütlerini en güncel metodolojilerle oluşturdu ve iklim değişikliği açısından önemli bir kilometre taşı olan ‘1,5 derece’ hedefi ile uyumlu hale getirdi. Bu sayede Turkcell, SBTi tarafından onaylanan şirketler arasında Türkiye’den tek telekomünikasyon şirketi olarak yer aldı.

İklim Değişikliğine Bağlı Risk ve Fırsat Raporu

Turkcell, iklimle ilgili finansal risk beyanlarını geliştirmek amacıyla İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) tavsiyelerine uygun olarak hareket ederek, iklim değişikliğine bağlı riskler ve fırsatlarını analiz edip farklı küresel ısınma senaryolarına karşı karşıya kalabileceği risklerin olasılıklarını inceleyerek hazırladığı ilk Turkcell TCFD Raporu’nu yayınladı.

Bu çalışma, Turkcell’in iklim değişikliği ile mücadelesine daha kapsamlı bir perspektiften yaklaşmayı ve şirketin iklim değişikliğinin getirdiği risklere karşı daha dirençli olma hedeflerini takip etmeyi amaçlıyor. “Temel İş Dönüşümü için Bütünsel Bir Yaklaşım Olarak CFO Prensipleri” panelinde konuşan Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kamil Kalyon, yatırımcılara Turkcell’in sürdürülebilirlik yaklaşımını ve öncü çalışmalarını anlattı.

“Olumlu İzler Bırakmayı Amaçlıyoruz”

Kalyon şunları kaydetti:

“Biliyoruz ki toplumumuza ve dünyamıza fayda yaratmak için iş dünyasının büyük şirketleri olarak öncü olmalıyız. ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları da bu noktada bizim için pusula görevi görüyor. Bu yönde 3 yıl önce sürdürülebilirlik konusunda yönetişim yapımızı belirledik. Yönetişim yapısıyla birlikte ilgili komiteleri, öncelikli alanlarımızı ve stratejimizi oluşturduk. İnsan Hakları, Çeşitlilik, Çevre Yönetimi gibi politikalarımızı kurguladık. Tüm çalışanlarımızın sürdürülebilirlik eğitimleri almasını sağladık. Zeka Gücü, Dijital Bahar gibi toplumsal yatırım programlarımız ve erişilebilirlik çalışmalarımızın yanı sıra müşterilerimizi tekno atık geri dönüşümü hareketine teşvik eden Eğitime Dönüştür projesini hayata geçirdik. Tüm iş süreçlerimize insan odaklı ve çevreye duyarlı bir kurumsal yaklaşımı entegre ettik. Kendimize kısa, orta ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri belirledik. Özetle, sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, tüm çalışmalarımızda çevremize, topluma, işimize ve dünyamıza olumlu iz bırakmayı amaçlıyoruz.”

Sürdürülebilirlik konusunun sadece bir departmanın değil Turkcell’de çalışan herkesin sorumluluğu olduğunun altını da çizen Kamil Kalyon, şöyle devam etti:

“Sürdürülebilirliği şirket stratejimizin beş ana odak alanından biri olarak belirledik. Bu anlamda oluşturduğumuz hedefleri tüm şirkete yaydık. Odak alanlarımızdan biri olan çevresel sürdürülebilirliği bilimsel çerçeveye uygun olarak yönetmeyi önceliğimize aldık. Bu yüzden Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nin (Science Based Targets Initiative- SBTi) kıstaslarına uygun olarak 2030 sera gazı azaltım hedeflerimizi oluşturduk ve SBTi tarafından da onay aldık. Turkcell olarak yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Ayrıca Turkcell Enerji şirketimizle yenilenebilir enerji üretiyoruz. 2026 itibarıyla Turkcell’in toplam elektrik tüketiminin yüzde 65’inin yeşil enerji kaynaklarından karşılanmasını hedefliyoruz. Nihai amacımız ise enerji tüketimimizi, 2030’a kadar kendi kaynaklarımızdan yüzde 100 yeşil enerjiyle karşılamak ve 2050’de net sıfır şirket olmak.