İş Bankası, Denizdeki Atıkları Topluyor

Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu‘nun koordinasyonuyla Marmara Sualtı Merkezi, Piri Reis Üniversitesi, Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği, Denizciler Dayanışma Derneği ve İş Bankası çalışanlarından oluşan dalgıçlarla Büyükada’da gerçekleştirilen deniz dip temizliği dalışında büyük miktarda çöp ve atık toplandı.

“Denizler bizim, gelecek bizim” yaklaşımını benimseyen İş Bankası, denizleri ve deniz kaynaklarını koruma, ekolojik dengeye ve sürdürülebilirliğe destek olma hedefiyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Dalış sırasında çim biçme makinesinin yanı sıra gözlük, farklı boyutlarda araç lastiği ve teneke kutu gibi birçok atık denizden çıkarıldı. Bu atıklar, Büyükada sahilinde toplanarak Adalar Belediyesi yetkililerine geri dönüşüm amaçlı teslim edildi.

Çevre dostu projelerine devam eden banka, başka bir haberle de gündemdeydi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından üçüncü kez düzenlenen Marmara Denizi Sempozyumu’na ev sahipliği yapan İş Bankası, Savaş Karakaş’ın yapımcılığını üstlendiği “Bir Umut Marmara” belgeseli ile “Sudaki İzler Masmavi” belgeselini hayata geçirdi.

Deniz kirliliğini azaltmaya yönelik yatırımlara finansman sağlamak amacıyla “Denizleri Koruyalım Kredisi”ni oluşturan banka, Türkiye’de ilk kez kullanılan insansız su altı planörü glider cihazı olan Deniz Kaşifi’ni ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü ile iş birliği yaparak enstitünün kullanımına sundu. Bu iş birliği sayesinde ekosistemin sürdürülebilirliği destekleniyor ve bilimsel çalışmalara katkı sağlanıyor. Bugüne kadar denizlerimizde gerçekleştirilen bu çalışmalar, önemli bilimsel verilerin toplanmasına da olanak tanıyor.

İş Bankası, Çevre Odaklı Çalışmalarını Sürdürüyor

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkıda bulunmak amacıyla iş planlarında sürdürülebilirliği en üst düzeyde ve stratejik öncelikler arasında ele aldıklarını vurguladı.

Yalçın, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 14. madde olan ‘Sudaki Yaşam’ başlığı altındaki okyanusların, denizlerin, deniz kaynaklarının koruması ve sürdürülebilir kullanılması hedeflerinin, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye için önemine dikkati çekti.

Gamze Yalçın, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Denizlerin korunmasına, bilimsel bilginin artırılmasına ve araştırma kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı ana hedeflerimizden biri haline getirdik. Bu hedef doğrultusunda alanında uzman kişi ve kurumlarla bir araya gelerek projeler yürütüyoruz. Bu defa çalışanlarımızı da sürece dahil etmek ve konuyla ilgili farkındalığı artırmak üzere bir deniz dip temizliği çalışması gerçekleştirdik. Bu etkinlikteki tüm paydaşlarımıza ve İş Bankalılara duyarlılıkları ve destekleri için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte de denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz.”