Google’ın AI Bard’ı, ChatGPT’ye Meydan Okuyor

Microsoft‘un desteklediği yapay zekâ ChatGPT, ilk kez büyük bir rekabetle karşı karşıya kalıyor. Google‘ın AI Bard‘ı, dikkat çekici özellikleriyle ChatGPT’den ayrışırken, bazı noktalarda ise ChatGPT’nin gerisinde kalıyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Google, ChatGPT’ye rakip olan Bard adlı yapay zekâ (AI) uygulamasını geniş kitlelere sundu. Şirketin yıllık geliştiriciler konferansı Google I/O’da yapay zekanın odak noktası olduğu vurgulandı. Microsoft tarafından desteklenen ChatGPT, yapay zekâ uygulamalarının öncüsü olarak bilinen ve endüstriyi şekillendiren bir konumda olan bir platform olmasına rağmen, ilk defa ciddi bir rekabetle karşı karşıya geliyor.

Google, Bard ile ChatGPT’nin sunmadığı veya sadece ücret karşılığında sunulan bazı hizmetleri ve özellikleri tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunuyor. Bard’ın kullanıcılara sunduğu özellikler, standart ChatGPT uygulamasının gerçekleştiremediği özelliklerden birkaçı ise şu şekilde:

İnternet Erişimli AI

ChatGPT, ücretsiz kullanıcılar için internet bağlantısına dayalı sorgulara yanıt veremiyor. Örneğin, bugünkü kripto para kurlarını sorsanız, bu konuda size yardımcı olamaz. Ancak Bard, anlık olarak internet bağlantısıyla ilişkili cevaplar sunabiliyor. Size anlık kurları ve kripto para fiyatlarını listeleyebilir.

SEO Asistanı

İnternet aramalarında SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), içeriklerin hangi sıralamada gösterileceğini belirleyen en önemli kriterdir. Dünya genelinde en çok kullanılan arama motoru olan Google’ın algoritması ve bu doğrultuda optimize edilen içerikler öne çıkıyor. Bard, web siteniz için SEO optimizasyonu konusunda yardım talep ettiğinizde size bu konuda yanıt verebiliyor.

Görsel Desteği

Bard’ı ChatGPT’den bir adım öne taşıyan özelliklerden biri, metin tabanlı olmanın yanı sıra görsel içeriklerle de arama yapabilmenizdir. Bard, verilen cevapları bazı durumlarda görsel olarak destekleyebilme yeteneğine sahip olmasıyla bir adım öne çıkıyor.

Sorguları Dışa Aktarma

Bard, kullanıcıların yaptıkları sorguları ve yapay zekâ ile gerçekleştirdikleri sohbetlerin görüşme kaydını bir dosya olarak dışa aktarma imkânı sunuyor. Ayrıca bu kaydı doğrudan Google’ın e-posta hizmeti olan Gmail aracılığıyla belirli bir adrese gönderme seçeneği de bulunuyor. Bu özelliği, henüz ChatGPT’de bulunmayan bir özellik. Bard ayrıca, yazılım dillerini anlama ve kod yazma becerilerini de ChatGPT’de olduğu gibi sağlayabiliyor.

Plugin’ler ve Kodlar

Bard, belirttiğiniz bir uygulama için istediğiniz bir programlama dilinde kod parçacığı yazabilme yeteneğine sahip. Öte yandan ChatGPT’de olduğu gibi farklı uygulamalarla bağlantılar kurabilme yeteneği de bulunuyor.

Farklı Metin Kalıpları

Bard’ın diğerlerinden farklı olan özelliklerinden biri, çeşitli metin kalıplarında size cevap verebilme yeteneğidir. Sorgunuzun cevabını istediğiniz şekilde alabilirsiniz; isterseniz bir şiir şeklinde, isterseniz mektup formatında veya bir e-posta metni olarak yanıt alabilirsiniz.

Dil Desteği ve Çeviri

Bard, 26 farklı dilde cevap verebilecek şekilde programlanmış ve çeviri yapabilme yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor. Ancak, Türkçe olarak sorulan sorulara veya Türkçe cevapları çevirmesini istenildiğinde cevap veremiyor.