Dünyanın En Uzun Deniz Altı Elektrik Kablosu!

İngiltere ile Danimarka arasında dünyanın en uzun kara ve deniz altı elektrik kablosu hizmete girdi. Viking Link adındaki elektrik kablosu, 767 kilometre uzunluğunda ve 1.4 GW kapasitesine sahip.

İngiltere ile Danimarka arasında dünyanın en uzun kara ve deniz altı elektrik kablosu hizmete girdi. Viking Link adlı enterkonnekte elektrik kablosu, 767 kilometre uzunluğunda ve 1.4 GW elektrik iletme kapasitesine sahip. Kablo, Lincolnshire’daki trafo merkezini Danimarka’nın güneyindeki Jutland’daki Revsing trafo merkeziyle birleştiriyor. İngiltere ve Danimarka’da bol miktarda bulunan rüzgar türbinlerinin ürettiği fazla elektrik, bu kablo aracılığıyla ihtiyaç duyulan ülkeye iletilerek değerlendirilebilecek.

2.5 Milyon Evin Elektriğini İletebiliyor

1,7 milyar euro değerindeki proje, Birleşik Krallık’taki National Grid ile Danimarka ulusal iletim sistemi operatörü Energinet‘in ortak girişimiyle hayata geçirildi. National Grid, dünyanın en uzun kara ve deniz altı elektrik kablosunun, İngiltere’deki 2,5 milyon evi besleyecek kadar elektrik taşıyabildiğini ve Danimarka’dan daha uygun fiyatla elektrik ithal edilebilmesi sayesinde önümüzdeki on yıl içinde İngiltere’deki tüketicilere toplamda 500 milyon eurodan fazla tasarruf sağlayabileceğini ifade ediyor.

National Grid Ventures’ın Başkanı Katie Jackson, projeye ilişkin şunları söylüyor: “İklim ve enerji güvenliği hedeflerimizi karşılamak için daha fazla rüzgar enerjisi kullanıldıkça, komşu ülkelerimizle olan bağlantılarımız, arz güvenliğini artırma ve tüketicilere daha düşük fiyatlar sunma konusunda hayati bir rol oynayacak. Karada ve denizde mevcut olan tüm bağlantıları aşan bu sistem, Birleşik Krallık’ı temiz, yeşil Danimarka enerjisine bağlayarak arz güvenliğini artırıyor ve Birleşik Krallık’taki tüketiciler için önemli ölçüde karbon ve maliyet tasarrufu sağlıyor.”

Bu yılın başlarında, National Grid, Hollandalı iletim sistemi işletmecisi TenneT ile İngiltere ile Hollanda arasında 1,8 GW’lık yeni bir enterkonnekte bağlantı için ortak planlarını duyurdu ve proje 2030’ların başında hizmete girmeyi planlıyor.