Colgate’ten Büyük Sürdürülebilirlik Hareketi

Colgate’in diş Macunu tüpleri 149 yıl sonra “sürdürülebilirlik” trendine ayak uyduruyor: Yeni tüpler artık geri dönüştürülmüş malzemelerden üretiliyor.

1950’lerin başından günümüze kadar 8.3 milyar ton plastik üretildi ve bugün her yıl 300 milyon tondan fazla plastik atık doğaya bırakılıyor. Tüm plastiğin yalnızca %9’u geri dönüştürülürken, atmosfere sera gazları yayan bir süreç olan %12’si yakılıyor. Plastik biyolojik olarak parçalanma yetisi olmaması nedeniyle, mikroplastik adı verilen küçük parçalara ayrışarak gezegene ciddi zararlar veriyor.

Mevcut teknolojiler ile üretilen diş macunu tüplerinin diğer pek çok ürün gibi geri dönüştürülmesi oldukça zordur. Bunun nedeni, tüplerin yapıldığı plastik ve alüminyum karışımıdır. Yalnızca ABD’de her yıl yaklaşık bir milyar diş macunu tüpü çöp sahasına gidiyor.

Artık giderek daha fazla insan, günlük alışkanlıklarımızın gezegenimize verdiği yıkıcı zararın farkına vardıkça, alışkanlıklarında köklü değişikliklere gitmeye ve aynı hassasiyeti markalardan görme talepleri de dile getirmeye başladı.

Colgate-Palmolive, %100 geri dönüştürülebilir bir tüpte sürdürülebilir şekilde paketlenmiş sertifikalı özel bir üretim teknolojisine sahip “Smile for Good” diş macunu serisi ve şirketin 2025 yılına kadar tüm diş macunu tüplerini tamamen geri dönüştürülebilir hale getirme çabaları kapsamında iletişimlerine devam ediyor.

Smile for Good” serisindeki tüpler, halen plastik ve biyolojik olarak parçalanamayan, ancak katlanarak geri dönüşümü daha kolay olan yüksek yoğunluklu polietilenden (HDPE) yapılmıştır. HDPE, petrolden elde edilen, yüksek yoğunluklu polietilen malzemedir. Üretim sürecinde yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle proje çıkmaza giriyor gibi olsa da, şirketin mühendislik ekibi o zamandan beri bu sorunun üstesinden gelmeyi başardı.

Şirket, şu günlerde, en çok satan dört ürünün ambalajını geri dönüştürülebilir ambalajlarla yeniden tasarlıyor. Her şey planlandığı gibi giderse, piyasadaki her Colgate ürünü 2023 yılına kadar tamamen geri dönüştürülebilir olacak ve orijinal hedeflerini iki tam yıl önceden gerçekleştirmiş olacak.

2018 satış verilerine göre, her tüketici Colgate diş macunu tüpünü geri dönüştürülmeye uygun olsaydı, her yıl yaklaşık 80 milyon tüp diş macunu ambalajı yeniden dönüştürülebilirdi.

Colgate, tüm ağız hijyeni endüstrisinin plastik atıkları azaltmak için birlikte çalışabilmesi için geri dönüştürülebilir tasarımını cömertçe diğer diş macunu markalarının kullanımına açık hale getirdi.

Çözüm mükemmel olmasa da, kesinlikle doğru yönde atılmış bir adımdır. Colgate-Palmolive’in küresel ambalajlama ve sürdürülebilirlik direktörü Greg Corra, şirketin tamamen çevre dostu olmasa da, ekibin, yeniden doldurulabilir ve kompostlanabilir diş macunu ambalajları geliştirmek gibi aktif olarak gelişmeye devam etmenin yollarını bulacağına söz verdi.

Colgate hakkında dikkat çekici bilgiler:

— Ağız bakım kategorisinde Colgate, ABD’de %34 ile pazar lideri konumunda

— 1911 yılında Colgate ücretsiz diş fırçası ve diş macunu dağıtarak çocuklar için ağız sağlığı eğitimine ve hijyenik diş fırçalama teknikleri öğretti

— Colgate’in ilk ürünleri cam kavanozlarda satışa sunuldu ve 20. yüzyılın ortalarında bir alüminyum tüp, ardından 1982’de tek kullanımlık plastik tüpe geçiş yapıldı

— Bugün dünyanın 200 ülkesinde satış yapan Colgate 100’den fazla ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.

Son olarak, küresel diş macunu pazarında liderlikte P&G yer alırken, Colgate-Palmolive ikinci, Lion Corp. üçüncü, Unilever dördüncü ve GlaxoSmithKline beşinci sırada yer almakla beraber, 2026 yılına kadar diş macunu piyasasının yaklaşık olarak yüzde 6.4 büyümesi öngörülüyor. Diş macunu pazar büyüklüğü ise 2019’da 18.5 milyar dolar seviyelerinde iken, 2027’ye kadar 24.5 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor.

Şirket, bir yandan dönüştürülebilir diş macunu ambalajları süreçlerini sürdürürken, diğer yandan, “Smile for Good – İyilik için gülümse” diş macununun iletişimine de hız verdi.

Bu kapsamda hazırlanan, yeni reklam kampanyasında dönüştürülebilir ambalajlar ile çevreye verilen hasarın azalmasıyla, sadece insanlar değil, tüm canlıları gülümsetecek etki yaratacağının vurgusu yapılmakta.

Kampanya, RedFuse HongKong imzası taşıyor.