Çin ile Ticarette Sorun Lojistik

DEİK-TÜSİAD Çin’e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu’nun düzenlediği ankette, Çin’e ihracatta en büyük sorun yüzde 40 ile lojistik oldu.

DEİK-TÜSİAD Çin’e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu, Türk iş dünyası penceresinden Çin ile ticarette gelinen son durumu belirlemek için bir anket düzenledi. Düzenlenen ankete ağırlıklı olarak 20 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren, 1 ila 50 milyon dolarlık ihracat bedellerine ulaşan büyük ölçekli şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Ankette Çin’e ihracatta gıda ve tarım ürünlerini markalı şekilde ve başka bir şirketin aracılığı olmadan doğrudan ihraç eden firmaların öne çıktığı görüldü. Türk firmalarının önümüzdeki dönemde Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, Çin’e ihracat yapmayı düşündüğü potansiyel sanayi ürünleri yüzde 10’luk oranlarla elektrikli cihazlar, plastik ve mamulleri, demir çelik, tekstil; yüzde 5’lik oranlarla da otomotiv ve yan sanayi, eczacılık ürünleri ve mücevherat oldu. Potansiyel tarım ürünleri arasında ise, yüzde 15’lik bir oranla diğer gıda mamulleri, yüzde 10’arlık oranlarla süt ve süt ürünleri ile bitkisel yağlar, yüzde 5’erlik oranlarla meyveler, balıklar, sebzeler ve etler yer aldı.

Çin’e ihracatta en önemli sorun olarak yüzde 40 ile lojistik geliyor. Bunu yüzde 35 ile Çin’deki yasal düzenlemeler, yüzde 30 ile finansman, yüzde 25 ile pazara giriş koşulları, yüzde 20 ile diğer sorunlar, yüzde 15 ile gümrük işlemleri ve yüzde 5 ile sağlık ve bitki sağlığı önlemleri alanında yaşanan sorunlar oluyor. Raporda Çinli nihai tüketicilerin Türkiye’yi tanıdıkça Türk ürünlerine rağbetin artacağına dikkat çekiliyor. Çinli turistleri Türkiye’ye çekecek çalışmalar ile film ve dizi ihracatına önem verilmesi ve ülkedeki büyük zincir marketlerin satın alma sorumlularının Türkiye’ye davet edilmesi de öne çıkan öneriler arasında.