Çelikten Daha Yoğun Olan Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Neptün büyüklüğünde bir gezegen, ‘çelikten daha yoğun’ olarak tanımlanan tuhaf bir gezegen keşfedildi. Araştırmacılar, bu gezegenin katastrofik bir gezegen çarpışması sonucunda oluştuğunu tahmin ediyor.

Dış gezegen veya öte gezegen araştırmaları, birbirinden çok farklı gezegen sistemlerini keşfetmemize olanak sağladı. Bu sistemler arasında yıldızlarına çok yakın bulunan gaz devleri, Neptün’e benzeyen gaz gezegenleri ve Dünya gibi kayalık gezegenler bulunmaktadır. Şimdi ise astronomlar, “çelikten daha yoğun” Neptün büyüklüğünde beklenmedik bir gezegen keşfi yapmış durumdalar.

Yapılan resmi basın açıklamasında, Neptün büyüklüğünde bu kadar büyük bir gezegenin keşfi oldukça olağan dışı olarak nitelendiriliyor. Çalışmanın yazarları, yeni keşfedilen gezegenin bileşiminin, iki gök cisminin katastrofik bir çarpışmasının sonucu olabileceğini öne sürüyorlar. Aslında, bu tür çarpışmalar hakkında pek de yabancı değiliz. Zira bize en yakın gök cismi olan Ay’ın, Dünya ile çarpışan başka bir gezegenin sonucunda oluştuğuna inanılıyor.

Gezegen Çarpışması

Keşfedilen TOI-1853b, turuncu cüce yıldız TOI-1853′ün etrafında dönen bir gezegen olarak konumlanmış duurmda. Bu öte gezegen sistemi, NASA‘nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından tespit edildi ve Boötes takımyıldızı yönünde Dünya’dan yaklaşık 544 ışık yılı uzaklıkta. TOI-1853b, Neptün büyüklüğündeki bir gezegen için beklenenden daha büyük oranda kaya kütlesine sahip. Gezegenin kütlesi, bilinen diğer benzer büyüklükteki gezegenlerin iki katı olduğundan, yoğunluğunun önemli ölçüde yüksek olduğu anlaşılıyor.

Öte yandan, gezegenin oluşumu hala kesin olarak bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, gezegenin katastrofik bir gezegen çarpışması sonucu oluştuğunu gösteren bir bilgisayar modeli geliştirebildiler. Bu güçlü kozmik çarpışma, devasa kaya parçalarının geride bırakılmasına yol açmış olabilirken, çarpışmadan önce var olan atmosferin ve suyun yok olmasına da neden olabilir. Ekip, bu gezegenin başlangıçta su zengini bir dünya olduğunu tahmin ediyor.

Çalışmanın ortak yazarı Jingyao Dou, ‘Bu gezegen çok şaşırtıcı! Normalde bu kadar fazla kayadan oluşan gezegenlerin Jüpiter gibi suya benzer yoğunluğa sahip gaz devlere dönüşmelerini bekleriz. TOI-1853b, Neptün büyüklüğünde olmasına rağmen çelikten daha yüksek bir yoğunluğa sahip.’ ifadelerini kullandı.