Çay Atıkları Deriye Dönüştürülüyor

Girişimci Nükhet Rubin, çay üretiminden kalan atıkları deri üretiminde kullanarak; doğaya bırakılacak bir ürünü malzeme haline getirdiklerini, bu sayede karbon ayak izini de azalttıklarını belirtti.

Çay atıklarını deri üretiminde değerlendiren Zamaks Metal adlı şirketin ortaklarından Nükhet Rubin, ülkemizde bu alanda hizmet veren tek firma olduklarını belirtti. Tekstil ve aksesuar sektöründe organik ve geri dönüşümlü imalat aşamalarıyla ilgili 2001‘den bu yana girişimlerde bulunduklarını, bu sayede çay derisi üretme fikrinin altyapısını da hazırlamış olduklarını anlatan Rubin, “İlerleyen dönemlerde İtalya’da imal edilen farklı bitki özlü derileri Türkiye’ye ve başka ülkelere pazarlamaya başladık. O dönemde biz de gerek Türkiye’den gerek yurt dışından bazı profesörler ile ‘Beraber ne çıkarabiliriz?’ diye düşündük ve onun araştırmasına girdik. AR-GE departmanının çalışmaları sonucu çay posasından olumlu sonuçlar aldık.” dedi.

Nükhet Rubin, ürettikleri çay atığı derisine giyim ve otomotiv döşeme sektörlerinden talep geldiğini, ayrıca çanta, cüzdan ve kemer yapımında da kullanıldığını belirtiyor. Atık olarak kalan bir ürünü malzeme haline getirerek doğaya zarar vermeden geri dönüşüme kazandırdıklarını ifade eden Rubin, enerji kullanmadan üretim yaparak karbon ayak izlerini azalttıklarını sözlerine ekledi. Aynı zamanda, Karadeniz’de atık olan bir ürünü Türkiye’de üreterek İstanbul’dan pazarladıklarını ve tamamen lokal bir malzeme ile dünya pazarında yer aldıklarını belirtti.

Rubin, çay derisinin üretim süreci hakkında aşağıdaki bilgileri aktardı:

“Karadeniz Bölgesi’nde imalatı, ürün geliştirmesi olan çayımızın toplandıktan sonra kesilme ve kurutma aşaması oluyor. Kurutma aşamasından sonra ortaya çıkan atıklar var. O atıklardan aynı zamanda hayvan yemi de yapılıyor. Bu atıkların bir kısmı o sektöre veriliyor. Atıkların atığını da biz alıyoruz. Aslında gerçek atık bu ve bu atığı daha da öğüterek biz kendi bileşimimizi hazırlıyoruz. Bu bileşimin içerisinde kimyasal olmayan doğal ürünler var. O doğal ürünlerle beraber geri dönüşümlü kumaş üzerine, örneğin organik pamuktan üretilmiş ham bez üzerine, suni deri yapımı aşamasında yapıldığı gibi bir katman oluşturuyor ve bu katmanları makineler aracılığıyla kumaşın üstüne yayarak, kurutarak, renk vererek ve biyolojik polietilenle beraber bunu bitmiş deri ürün haline getiriyoruz.”

Nükhet Rubin, çay atığı derisinin yüzde 80‘inin geri dönüşümlü maddelerden imal edildiğini vurgulayarak, üretim sürecinde sadece kumaş aşamasında su kullanıldığını ve geri kalan işlemlerde susuz bir imalat gerçekleştirdiklerini belirtti. Kumaş üretiminde kullanılan su miktarının metre başına yaklaşık üç litre olduğunu açıklayan Rubin, özellikle geri dönüşümlü polyester üretiminde pamukta olduğu gibi su kullanımının çok az olduğunu ifade etti.

Nükhet Rubin, bitki bazlı deri üretimiyle hayvanların zarar görmelerini önlemeyi ve atık miktarının azaltılmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Ürünlerinin Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) tarafından akredite edildiğini de sözlerine ekleyen Rubin, hayvansal deriye alternatif üretimleriyle sürdürülebilir moda sektöründe yer almaya devam edeceklerini ifade etti.

Nükhet Rubin, çay derisinden imal edilen ürünlerin sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmayacağını belirterek, kullandıkları malzemelerin doğal olduğunu ve bitki bazlı deri üretiminde yapılması gereken tüm testleri başarıyla tamamladıklarını vurguladı. Rubin, ürünlerinin sağlıklı ve doğal olduğu konusunda müşterilerine tam bir güven vermek istediklerini de ifade etti.

Nükhet Rubin, “Geri dönüşümlü malzemelerin kullanılması hepimiz açısından çok önemli, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bu tarz ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.