Amazon’dan Yapay Zekâ Atağı: Bedrock

E-ticaret devi Amazon, yeni teknolojilerle verimli yapay zekâ geliştirme yarışına katılıyor.

Amazon Web Hizmetleri (AWS), diğer şirketlerin kendi sohbet robotlarını ve yapay zekâ destekli ürünlerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla yeni teknolojilerini duyurdu. AWS’nin açıklamasında, Amazon’un yapay zekâ ve makine öğrenimine 20 yılı aşkın bir süredir odaklandığı vurgulandı ve müşterilerin işlerinde verimli yapay zekayı kullanmalarını kolaylaştırmayı hedefleyen yenilikler duyuruldu.

Makine öğrenimi modelleriyle desteklenen üretken yapay zekanın, yeni içerik ve fikirler üretmek için konuşmalar, hikayeler, resimler, videolar ve müzik gibi alanlarda kullanılabileceği belirtildi. Duyuruda OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin üretken yapay zekâ alanında dikkat çeken ilk deneyimlerinden biri olduğu hatırlatıldı. “Amazon Bedrock” ve “Amazon Titan” modelleri tanıtılarak, temel modellerle üretken AI uygulamalarının oluşturulması ve ölçeklendirilmesinin bir yolu sunuldu.

Bedrock’un müşterilerin temel modelleri kullanarak üretken yapay zekâ tabanlı uygulamalar oluşturmasının ve ölçeklendirmesinin “en kolay yolu” olduğu belirtildi. Ayrıca uygulamanın metin ve görüntüler için bir dizi güçlü temel modele erişim sağlayacağı bildirildi.

Amazon’un yeni Titan temel modellerinin birkaç müşteriyle deneneceği ve daha geniş çapta kullanıma sunulmadan önce test edileceği ifade edildi. Başlangıçta, iki farklı Titan modelinin sunulacağı belirtildi.

Duyuruda belirtildiği üzere, birinci Titan modeli, özetleme, metin oluşturma, sınıflandırma, açık uçlu soru-cevap ve bilgi çıkarma gibi görevler için üretken büyük dil modellerini içerecek. Diğer Titan modeli ise, metin girdilerini metnin anlamını içeren sayısal temsillere çeviren bir gömülü modele sahip olacak.