Türk Savunma Ve Havacılık Sanayisi Rekor Kırdı

Savunma ve havacılık sektörü, 2023 yılında tarihin en yüksek ihracat miktarına ulaştı. Bir önceki yıla göre ihracatında %27’lik bir artış gerçekleşti.

Savunma ve havacılık sanayisi, 2023 yılında ihracat rekorunu kırdı. Sektörün ihracatı, önceki yıla göre dolar bazında %27’lik bir artışla 5,5 milyar dolara yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2022 yılında savunma ve havacılık sanayisi 4,4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişti. Ancak, 2023 yılında ihracat miktarı 5,5 milyar dolara çıkarak bir rekora imza attı. 2023 yılı için belirlenen ihracat hedefi ise 6 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Türkiye, yaklaşık 170 ülkeye 230’dan fazla savunma sanayisi ürünü ihracatı gerçekleştiriyor. 2023 yılında özellikle insansız hava araçları, zırhlı araçlar, deniz platformları, mühimmatlar, silah sistemleri gibi ürünlerle ön plana çıkan sektör, ihracat yapılan ülkelerdeki varlığını güçlendirmenin yanı sıra yeni müşteriler kazandı. Havacılık sektöründe ise dünyanın önde gelen markaları için hava aracı yapısalları, ekipman ve bakım-onarım hizmeti ihracatı gerçekleşti.

Baykar, 2023 yılında Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesine imza attı. Türkiye’nin yerli İHA’larına güç veren turbodizel motoru TEI-PD170 ise 2023 yılında ilk ihracat başarısını elde etti. Bayraktar Akıncı’nın ihracatı için sözleşme imzalanan ülke sayısı 8’e ulaştı.

2023 yılında HAVELSAN’ın insansız hava aracı BAHA ve STM tarafından geliştirilen TOGAN’ın Afrika’ya ihracatı yapıldı. Vurucu insansız hava aracı ALPAGU, ismi açıklanmayan bir ülkeye ihraç edildi. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI ile CATS kamerasının ihraç edildiği ülke sayısı 10’u geçti. “ELMAS ekranı,” ATAK Helikopteri kokpitine entegre edilerek ilk ihracatı gerçekleştirildi.