ASELSAN’ın Otonom Su Altı Aracı: Deringöz

ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk otonom su altı aracı Deringöz‘ün dalışlı testleri başarıyla tamamlandı.

ASELSAN tarafından yapılan açıklamaya göre; askeri ve sivil amaçlarla kullanılabilen, otonom hareket yeteneğine ve modüler yapıya sahip olan Deringöz’ün ilk dalışlı sistem testleri başarıyla gerçekleştirildi.

Deringöz otonom su altı aracı, yüksek manevra yeteneği, hassas navigasyon kabiliyeti, özelleştirilebilir görev ekipmanları, optik ve sonar görüntüleme teknolojileri ile kablosuz iletişim altyapısı gibi özelliklerle donatıldı. Deringöz, su altında araştırma, keşif ve gözetleme, mayın tespiti, boru hattı incelemesi, liman ve üs koruma gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılabilecek.

ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen Deringöz’ün, su altı operasyonlarında sadece ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp aynı zamanda ihtiyaçları oluşturacak bir araç olması planlanıyor. Deringöz’ün bu özellikleriyle su altı operasyonlarında kritik bir rol oynaması bekleniyor.

600 metre derinlikte çalışma yeteneğine sahip olan Deringöz, modüler sistem mimarisiyle dikkat çekiyor. Kablosuz iletişim imkanı sunan Deringöz’ün, ihtiyaca göre artırılabilen faydalı yük konfigürasyonları mevcut. Deringöz’ün maksimum 5,5 knot hız ve 3 knot tarama hızıyla Mavi Vatan’da Türkiye’ye büyük bir güç katkısı sağlaması bekleniyor.