Yerli Yapay Zeka Savunma Şirketine Finansman Desteği

Yerli yapay zeka savunma şirketi RobotEye Yapay Zeka Sistemleri, 12,5 milyon TL değerleme ile yatırım desteği elde etti.

Yeni nesil akıllı gözetim ve keşif sistemleri üreten RobotEye, Türk teknoloji girişimlerine yatırım yapmasıyla bilinen ARZ Portföy’den yatırım aldı. RobotEye, sınır güvenliği çözümlerini geliştirmek için sağladığı 12,5 milyon dolarlık yatırımla desteklendi.

Bu yatırım, RobotEye’a Batı Avrupa, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Hint-Pasifik ülkelerinden gelen sınır güvenliği taleplerine yanıt verebilme imkanı sunuyor. RobotEye, geleneksel insan tabanlı sınır güvenliği sistemlerinin etkisiz olduğu ve iletişim altyapısının zayıf olduğu geniş ve zorlu araziler için özel olarak tasarlanmış cihazlarla istihbarat, gözetim ve keşif ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bu yenilikçi ve akıllı sistemler, özel olarak geliştirilmiş ve sahada etkinliği kanıtlanmış yapay zeka algoritmalarıyla düşük maliyetli ve tam otonom çözümler sunuyor. RobotEye’ın komuta-kontrol yazılım platformu “Central”, eski nesil cihazları akıllandırarak mevcut savunma sistemlerinin insan bağımlılığını azaltıyor ve verimliliğini artırıyor. Ayrıca yeni nesil bir karar destek sistemi olarak görev yapıyor.

Yapay Zeka Savunma Alanında da Ön Planda

RobotEye’ın patentli ana ürünü olan “Akıllı Fotokapan – Solo”, uydu bağlantısı ve cihaz üzerindeki yapay zeka entegrasyonu ile kritik geçiş noktalarının kontrolünü sağlıyor. Taktik ve özel operasyon birimleri için tasarlanan “Eye” sistemi, arazide herhangi bir iletişim altyapısına bağımlı olmadan durumsal farkındalık oluşturuyor. Bu sistem, sınır içi ve sınır ötesinde görev yapan özel birliklerin güvenliğini sızma ve sabotaj tehditlerine karşı artırıyor.

ARZ Portföy’den aldıkları yatırımın, şirketin teknolojisine ve vizyonuna güçlü bir destek sağlayacağını söylen RobotEye Genel Müdürü Ferit Çakıcı, şu açıklamayı yaptı: “Bu finansman sayesinde büyümemizi hızlandıracağız, teknolojik yeteneklerimizi genişleteceğiz ve uluslararası güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verme kapasitemizi artıracağız.”

Son dönemde dünya genelinde yaşanan güvenlik endişeleri, yapay zeka destekli savunma teknolojilerine olan talebi ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların önemini artırıyor. Anduril Industries, Helsing ve Shield AI gibi şirketler, insansız ve akıllı savunma çözümleriyle dikkat çekerek şimdiden milyar dolarlık değerlemelere ulaştı. Aynı alanda faaliyet gösteren Atina merkezli Lambda Automata ise Avrupa Birliği ülkelerinden 6 milyon avro yatırım alarak dikkatleri üzerine çekti. Bu gelişmeler, yapay zeka destekli savunma çözümlerinin dünya genelinde kazandığı önemi gösteriyor.