Yeşil Hidrojen Üretiminde Ar-Ge Kullanılıyor

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), Ankara Sarayköy kampüsünde 8 bin metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge Merkezi’ni inşa etmeyi planlıyor.

Temiz enerji üretimine yönelik yapılan çalışmalar hız kazandı. Temel enerji kaynaklarından biri olan hidrojenin üretimi, taşınması, depolanması ve kullanımı için çeşitli alanlarda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. TENMAK, günlük 65 kilogram hidrojen üretme kapasitesine sahip ve araçlara 350 bar basınçta hidrojen depolayabilen bir hidrojen dolum istasyonunu faaliyete geçirecek.

Know-how Geliştiriliyor

Kampüste yakıt hücresi testleri, yeşil hidrojen üretimi, analitik ölçümler, sistem entegrasyonu ve modelleme çalışmalarının gerçekleştirilebileceği bir altyapı oluşturulacak. Bu çalışmalar üniversiteler, firmalar ve araştırma kuruluşları tarafından kullanılabilecek.

TENMAK, borlu hidrojen depolama teknolojileri alanında da bilgi ve deneyim geliştiriyor. Borlu hidrojen, İHA’lar (İnsansız Hava Araçları), otomotiv uygulamaları ve acil enerji ihtiyaçlarının olduğu bölgelerde alternatif olarak kullanılabilecek. Bu adımlarla Türkiye’nin hidrojen alanında ihracatçı bir konuma yükselmesi hedefleniyor. Türkiye, coğrafi konumu sayesinde zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahiptir. Bu nedenle yüksek miktarda yeşil hidrojen üretimi potansiyeli bulunuyor.