Yenilenebilir Enerji Hedefleri Yükseliyor

Avrupa Konseyi, AB üye ülkelerinde endüstri, ulaşım, havacılık, bölgesel ısıtma ve soğutma sektörlerinde yeşil dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen düzenlemeleri onayladı.

Konsey, Avrupa Birliği’nin toplam enerji tüketiminde 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payını yüzde 42,5‘e çıkarmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Direktifi‘ni onayladı. Ayrıca bu hedefi, yüzde 45‘e yükseltme fırsatı sunan ek bir yüzde 2,5‘lik hedef de belirlendi.

Enerji düzenlemesi kapsamında sanayi sektöründe yenilenebilir enerji kullanımının yıllık yüzde 1,6 oranında artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda üye ülkelerden, 2030 yılına kadar sanayi sektöründe kullanılan hidrojenin yüzde 42‘sini biyolojik olmayan kaynaklardan elde etmeleri isteniyor. Bu oranın 2035 yılına kadar yüzde 60‘a çıkarılması planlanıyor.

Bu direktif, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacının yanı sıra ulaşım, binalardaki enerji tüketimi, biyokütle kullanımı ve yenilenebilir enerji projelerinin onay süreçlerinin hızlandırılması gibi belirli alanlarda hedefler içeriyor.

Yenilenebilir Enerji Direktifi Birçok Alanı İçeriyor

AB üyesi ülkelere ulaşım sektöründe iki seçenek sunuluyor. Buna göre üye ülkeler, 2030 yılına kadar ulaşım sektöründeki sera gazı yoğunluğunu yüzde 14,5 azaltma veya 2030 yılına kadar taşımacılık sektöründeki enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payını en az yüzde 29‘a çıkarma hedefleri arasında tercih yapma hakkına sahip olacak.

Yeni direktif, binalardaki enerji tüketimini çevre dostu bir yaklaşım benimsemeye teşvik etmek için önemli hükümler içeriyor. Bu doğrultuda 2030 yılına kadar binaların enerji tüketiminin en az yüzde 49‘unun yenilenebilir enerjiden karşılanması hedefleniyor. Ayrıca direktif, ısıtma ve soğutma işlemlerinde kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının ulusal düzeyde 2026 yılına kadar yıllık yüzde 0,8 oranında artırılmasını ve 2026 ile 2030 yılları arasında yıllık yüzde 1,1 artışın zorunlu olmasını öngörüyor. Bu adımlar, çevreye duyarlı enerji kullanımını teşvik etmek ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Direktif, enerji üretimi için biyokütle kullanımının sürdürülebilirlik standartlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Üye ülkeler, kendi özel koşullarını göz önünde bulundurarak destek programlarına öncelik verecekler. Bu düzenlemeler, biyokütle kaynaklarının sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde kullanılmasını teşvik ederek enerji sektöründe önemli bir adım olarak kabul ediliyor.