Siemens Türkiye ve TOSB İş Birliği

Siemens Türkiye, Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi‘nin (TOSB) üretim gücünü kesintisiz enerji ile desteklemek amacıyla önemli bir iş birliğine imza attı.

Şirket, Türkiye’de otomotiv tedarik sanayisinin temsilcilerinin faaliyet gösterdiği tek küresel kümelenme organizasyonu olan TOSB ile temiz enerji sağlamak, elektrik kesintilerini ve dalgalanmalarını engellemek için yatırım ve iş birliği yaptı.

Projenin tanıtımı, Siemens Türkiye ve TOSB arasında düzenlenen imza töreniyle gerçekleştirildi. TOSB’daki törene, Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon Ülke Finans Müdürü Işıl Duygu, Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon Ülke Müdürü Alper Çelebi, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu ve TOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca katıldı.

Törende açıklama yapan TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dudaroğlu, 3,5 milyon avro tutarındaki proje kapsamında sürdürülebilir enerji alanında ilklerden birine imza atıldığını söyledi. Dudaroğlu, “TOSB’un ilk 10 yıllık büyüme planlarındaki enerji ihtiyacıyla birlikte gelecek enerji ihtiyacını sigortalayacak ‘TOSB İndirici Merkez ve Elektrik Dağıtım Şebekesinde Revizyon ve Kapasite Artış Yatırımı’ için çalışmalarımız sürmektedir. Bu yatırım ile TOSB’un sınırları dışında da yaşanan arızalar ve manevra çalışmalarından etkilenilmeyecektir.” dedi.

Siemens ve TOSB İş Birliği Birçok Kolu Kapsıyor

Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon Ülke Müdürü Alper Çelebi de bu iş birlikleri ile sanayide etkili, güvenilir ve sürdürülebilir enerji sistemleri uygulamalarının başladığını ifade etti.

Çelebi, açıklamasını aşağıdaki sözlerle sürdürdü:

“İşletmek ile sorumlu olunan şebeke elektrik/su/doğal gaz gibi alt yapılara ait geniş bir sahaya dağılmış işletme elemanlarından uzaktan anlık veri toplayan, bu verileri işleyerek işletmeciler için anlamalı bilgilere dönüştüren, uzaktan ilgili şebekedeki kontrol ve kumanda edilmesine imkan veren, gerektiğinde sistemi otomatize (otonom) hale getirebilen ve diğer altyapılar ile bilgi alışverişi yapabilen merkezi kontrol sistemlerinin bütününe SCADA diyoruz.

Proje kapsamında ilk etapta TOSB’un tüm çalışma alanlarında kurulacak SCADA sistemi sayesinde şebekelerin otonom olarak yönetilmesini mümkün kılarken Siemens Türkiye mühendislik hizmetleri ile oluşturulacak IOT uygulamalarıyla da dijital koruma sistemi arıza riskleri ve etki alanlarını azaltacağız. Siemens, teknolojisi ile TOSB’un dijital dönüşüm yolculuğunu başlatırken kesintisiz enerji altyapısı ile sanayicilerine daha rekabetçi bir üretim imkanı sunacaktır.”

Proje kapsamında, 20 yıl önce Siemens tarafından kurulan altyapının korunduğunu belirten Çelebi, mevcut altyapının güncel teknolojilerle donatılarak ömrünün 20 yıl daha uzatıldığını ifade etti. Bu bağlamda yaklaşık 5 milyon avro değerindeki 200 adet yeni hücre üretimine öncülük edilerek müşterilere sürdürülebilir değer sağlandığını ve projenin maliyetinin yüzde 50 azaltıldığını açıkladı.