Yenilenebilir Enerji Bölgesi’nde İlk Adım Atıldı

Türkiye’nin en yüksek güneşlenme düzeyine sahip şehri olan Şanlıurfa, dünyanın en büyük güneş tarlasına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Yenilenebilir Enerji Endüstri Bölgesi çalışmaları çerçevesinde, Ankara’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ı ziyaret ederek projenin gelişim aşamaları ve planlanan sanayi yatırımları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

10 Bin Kişilik İstihdamın Kapısı Aralandı

Valilik koordinasyonunda kurulan güneş enerji santrali (GES) projesinin kuruluş süreci devam ediyor ve tamamlanması için 2-3 yıl öngörülüyor. Finansmanını özel müteşebbislerin sağlayacağı belirtilen proje, kamuya ek bir yük getirmeyecek. 73 bin dönüm üzerine kurulacak GES ile yılda 14 milyar kilovat saat enerji üretileceği ifade ediliyor. Toplam 3 aşamadan oluşacak projenin sadece birinci aşamasına 4 milyar dolar harcanacak. GES projesinin hayata geçirilmesiyle doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişinin istihdamına katkı sağlanması öngörülüyor.

Hedef 5 Bin Megavat Enerji Üretimi

Özel sektöre de açık olacak olan Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, aşamalı bir şekilde ilerleyecek ve ilk aşamada 1000 Megavat kapasiteye ulaşacak. Ana hedef, proje tamamlandığında 5 bin Megavat’a ulaşmak. Projenin toplam üreteceği elektrik enerjisi 14 milyar kilovat saat olacak. GES projesinin, neredeyse 2 Atatürk Barajı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Bu projede akü fabrikaları, panel üretimleri ve bunların sanayisini geliştirecek yatırımlar da yer alacak.

Toplamda 3 aşamadan oluşacak projenin ilk aşamasının toplam yatırım tutarı 4 milyar dolar olarak açıklandı. Projenin tamamlanması 2-3 yıl sürecek. Tamamlandığında dünyanın en büyük güneş tarlası olacak olan bu proje, çiftçilerimizin enerji maliyetlerini minimize etmelerine katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.